Arbogakvinnans tidigare make mördades innan han lades i sjön nedanför sommarstugan, tror åklagarna. Foto: TT / SVT

Åklagaren: ”Kvinnan dränker honom”

Uppdaterad
Publicerad

I dag inleddes huvudförhandlingen mot den 42-åriga kvinnan i Arbogafallet. Åklagarna tror att hon mördade sin tidigare make innan han placerades i sjön nedanför sommarstugan. Kvinnan nekar till alla anklagelser.

Åklagare Jessica Wenna gick under måndagen igenom vad som hände den kväll då 42-åringens tidigare make dog, i augusti 2015. Mannen åkte till Eskilstuna för att vara med sina barn och deras mor, den misstänkta 42-åringen.

Vid 18.30 lämnade de Eskilstuna och åkte till sommarstugan utanför Arboga där mannen dog.

Arbogafallet

LÄS MER : Arbogafallet – detta har hänt

– Han drunknar någon gång under den här kvällen. Sannolikt vid 22-tiden. Och det är kvinnan som dränker honom, sannolikt tillsammans med någon annan. Det som är viktigt här är att han inte har några andra skador på kroppen, säger Jessica Wenna under rättegången.

Vid sommarstugan utanför Arboga hittades den 41-årige mannen död i augusti 2015. Foto: Daniel Brodén / SVT

Mannen ska även ha varit berusad.

– Han var så berusad att han inte kan försvara sig, säger åklagaren.

Telefonmaster ska avslöja lögn

42-åriga kvinnan säger att hon har varit i sommarstugan hela kvällen även när maken var nere vid sjön, men enligt åklagaren så stämmer inte detta.

Åklagarna har sett att man inne i huset enbart kan nås av en telefonmast. De andra masterna, som 42-åringens telefon har kopplats upp vid, nås inte från huset. Därför tycker åklagarna att man kan visa på att hon inte befunnit sig i huset hela tiden.

– Hennes telefon kopplar upp sig mot master som inte täcker det här huset, säger Jessica Wenna.

Det är drygt 100 meter från sommarstugan till bryggan. Foto: Daniel Brodén / SVT

Dagen efter det att maken dör, har kvinnan hävdat att hon går ut till bryggan på morgonen, men uppgifterna om telefonmasterna visar att hon var nere vid vattnet tidigare än så.

– Vi menar att hon var nere vid vattnet och fixar till den här brottsplatsen. Det finns vittnesuppgifter från en granne som har hört ljud från en båt, säger åklagaren.

42-åringen ringer en närstående på morgonen men nämner inte att maken var försvunnen, något som åklagarna menar är märkligt. Efter det ringde hon ett larmsamtal och lät förtvivlad.

LÄS MER: Hör 42-åriga kvinnans larmsamtal

Tre anhöriga är medmisstänkta för dådet, men ingår inte i åtalet.

– Vi hävdar att det var fler personer än vad kvinnan har uppgivit under kvällen. Det baserar vi på att de har köpt mat till betydligt fler än två, säger åklagaren.

Fynd från obduktionen

Enligt åklagarna talar bevis från obduktionen att mannen drunknat någon annanstans än i Hjälmaren.

– Han drunknar inte i Hjälmaren visar obduktionsprotokollet, eftersom han inte har en så stor kiselalger som han i så fall borde ha. Det talar alltså för att han inte drunknat i sjön, säger Jessica Wenna.

En av åklagarnas teorier är att den tidigare maken dränktes i vatten från en brunn på gården. Under rättegången visades även en bild upp på en vit låda som ”skulle kunna räcka för att sticka ned mannens huvud i”.

Pengar som motiv

42-åringen har gett olika versioner om hur hennes make har dött till olika människor. Till den tidigare makens nya flickvän skriver 42-åringen att mannen dött av en överdos. Till den tidigare makens före detta fru säger hon att det var ett hjärtfel.

Pengar förs fram som motiv till mordet. 42-åringen har levt långt över sina tillgångar och åklagarna menar att den trassliga ekonomin verkar ha legat bakom mordet.

LÄS MER: Åklagaren: Pengar motivet för mordet

Kvinnan nekar till alla anklagelser och enligt hennes advokat, Amanda Hikes är bevisningen tunn.

– Telefonmasterna visar bara att hon inte var i huset, hon kan ha varit på andra ställen än på bryggan, säger Amanda Hikes.

Försvarsadvokaten ifrågasätter också bevisningen kring kiselalgerna. Amanda Hikes hävdar att det visst kan vara så att han drunknat i Hjälmaren beroende på hur man tolkar rättsintyget.

I morgon kommer bland annat 42-åringen själv att förhöras kring det misstänkta drunkningsmordet.

LÄS MER: Rättegången – dag för dag

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Arbogafallet

Mer i ämnet