Foto: SVT

Äldreboendet i Sala bjuder på mat i toppklass

Publicerad

Demensboendet på Johannesbergsgatan 2 i Sala har ett av Sveriges bästa kök för äldre. Nyligen hamnade köksmästare Andreas Björklund med kollegor på sjätteplats i två kategorier av White Guides tävling för seniormat.

En av hemligheterna bakom omnämnandet är kökets höga målsättning.

– De som bor här ska ha den bästa möjliga maten. De har jobbat hela livet och nu förtjänar de mat som håller restaurangkvalitet, vid varje måltid, säger kökmästare Andreas Björklund.

Ett av Sveriges bästa seniorkök

Tillsammans med sina kollegor lagar Andreas ungefär 200 portioner mat i köket på Johannesbergsgatan 2 varje dag. Nyligen hamnade köket på sjätteplats i kategorierna året seniorkock och årets seniorkök då White Guide listade den bästa seniormaten i Sverige.

– Det känns jätteroligt! De dök upp en dag och hade hört talas om att det var bra mat här. Vi visste att det var bra, nu tänker vi lite mer på hur vi ska kunna bli ännu bättre och hur vi ska kunna få andra att bli bättre, säger Andreas.

Gäller att vara lyhörd

För att laga god mat åt de boende gäller det att vara lyhörd menar Andreas eftersom måltiderna kan vara en daglig höjdpunkt för många äldre.

– I och med att det här är ett demensboende så tror jag att vissa måltider kanske kan locka fram minnen från barndomen, det hoppas jag i varje fall, säger han.

”De gör ett enormt jobb”

Sven Norman, som är boende på Johannesbergsgatan tycker att omnämnandet bland Sveriges bästa seniormat r välförtjänt.

– Det är ett enormt jobb de gör. Köttet fräser de på riktigt bra, säger Sven.

Det gäller att anpassa menyn efter den äldre publiken menar Andreas.

– Fläsklägg och kålpudding går hem. När nån säger ”det där var nästan bättre än mammas”, då vet man att man har lyckats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.