Åklagare Peter Olofsson vill se hårdare straff Foto: SVT/arkiv

Alla dömda i pantbanksmålet överklagar

Uppdaterad
Publicerad

Alla de åtta män som dömts för inblandning i rånet mot pantbanken i Västerås har överklagat sina domar. Även åklagaren har överklagat, och vill ha strängare straff.

Det var 11 september som Västmanlands tingsrätt dömde de åtta männen för rånet mot pantbanken i centrala Västerås i början av juni.

Åklagaren, Peter Olofsson vill att männen får hårdare domar.

Rån mot pantbank i Västerås

– Det ska bli intressant att då det prövat i hovrätten. Jag vill att rubriceringen ska bedömas som grovt rån, och att påföljden ska överstiga vad tingsrätten har bedömt för samtliga, säger han till SVT Nyheter Västmanland.

Senast 6 november måste Svea hovrätt inleda huvudförhandlingarna. I nuläget är det inte bestämt när rättegången ska inledas.

Västmanlands tingsrätt dömde fem av männen för rån till fängelse i mellan två år och fyra månader och tre år och åtta månader. Tre av de åtalade dömdes istället för medjälp till rån till fängelse i mellan ett år och sex månader och två år.

Tingsrätten fann att åtalet i allt väsentlighet var styrkt, men bedömde inte brottet som grovt. Detta trots att värdet av bytet varit minst sex miljoner kronor och att aktionen varit välplanerad. Enligt tingsrätten var det våld och hot som använts varit begränsat, vilket gör att man stannade på rubriceringen rån.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rån mot pantbank i Västerås

Mer i ämnet