Foto: Foto: Pontus Lundahl

Allt färre får plats på äldreboende

Publicerad

År 2000 bodde drygt var femte åttioplussare på äldreboende – idag är siffran 13 procent. Men i de flesta kommuner i Västmanland är andelen högre än rikssnittet.

Kungsör tillhör de kommuner i landet där allra störst andel av de äldre över 80 bor på särskilt boende – 18,4 procent. Samtidigt är det en rejäl minskning sedan 2000, då 30 procent av åttioplussarna bodde på boende.

I hela landet minskar andelen äldre som bor på särskilt boende.

– Tusentals platser har försvunnit de senaste åren samtidigt som antalet äldre har ökat, säger Helle Wijk som forskar på vårdmiljöns betydelse för hälsa och välbefinnande, till Nyhetsbyrån Siren.

”Situationen som råder är inte bra”

I genomsnitt bor 13,2 procent av de äldre över 80 på särskilt boende. I de flesta kommuner i Västmanland är siffran något högre – utom i Sala och Skinnskatteberg, där 12,8 respektive 10,9 procent bor på särskilt boende.

– Det finns en ambition i Sverige att låta äldre bo kvar hemma. Det är bra så länge de vill. Men när de inte orkar längre och vill ha en plats då är den situation som nu råder inte bra längre, säger Helle Wijk till Nyhetsbyrån Siren. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.