Allt fler hemlösa i Köping

Uppdaterad
Publicerad

Bostadsbristen i Köping blir allt värre och antalet hemlösa i kommunen ökar – något som ställer till med problem inför den stundande vintern.

Ingen har väl undgått att det blir allt kallare utomhus nu när vintern snart är på ingång och då är det skönt med ett tak över huvudet. Men de som inte har tak över huvudet i Köping blir allt fler – och att hitta en varm säng åt dem har varit problematiskt för kommunen.

– I fjol hade vi omkring 10 till 15 hemlösa som bodde på härbärget, men känslan som vi har nu är att antalet har ökat till ett 20-tal hemlösa. Vi har under en längre tid försökt att hitta en lokal de kan vara i under vintern då lokalen de var i förra året bara var en tillfällig lösning, säger Anders Trygg (V), ordförande i Social- och arbetsmarknadsnämnden.

Att bostadsbristen i Köping är påtaglig gör inte situationen bättre menar Andreas Trygg.

– Vi har en stor bostadsbrist i Köping, det finns inte många lediga lägenheter, de som hyr ut kan välja vilka de vill ha som hyresgäster vilket inte är till fördel för dem som är hemlösa, säger han.

Lokalen som fungerade som härbärge i fjol uppläts av en privatperson i Köping. Lokalen skulle senare rustas upp och användas som privat bostad vilket fick kommunen att se lösningen som tillfällig – något som nu inte visar sig stämma.

– Vi fick i dagarna reda på att den här lokalen skulle finnas tillgänglig över den här vintern också, så jag hoppas att vi har en lösning på problemet. Vi måste hjälpa de här människorna som är utan hem på något sätt så att de inte behöver sova i trappuppgångar eller källare där de kan riskera att frysa ihjäl.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.