Arkivbild. Foto: SVT

Allvarligt tillbud på Kanthal

Uppdaterad
Publicerad

Ett hål i en ugn fick smälta att rinna ut på Kanthal i Hallstahammar och fabriken utrymdes. Ingen skadades, men företaget ser allvarligt på händelsen.

Vid lunchtid kom ett automatlarm till räddningstjänsten från Kanthal i Hallstahammar.

– Det som hände var att det gick hål i några ugnar så att smältan rann ner i källaren och utlöste automatlarmet, säger Lena Wiig, tillförordnad kommunikationschef.

Enligt räddningstjänsten ska det ha uppstått en läcka i en kylvattenslinga som hamnat i en smälta där man smälter stål . Det skulle i sin tur kunna innebära en risk för ångexplosion när varmt möter kallt.

Händelsen ska anmälas

Fabriken utrymdes när det initialt talades om risk för explosion. Den risken ska nu vara över.

– Räddningstjänsten har lämnat platsen nu och det finns ingen risk för explosion. Ingen har heller skadats, men vi ser allvarligt på det här och kommer utreda det här vidare. Vi kommer att göra en anmälan till Arbetsmiljöverket, säger Lena Wiig.

Arbetet i smältverket får vänta

Kanthal är ett industriföretag känt för att bland annat tillverka elektrisk motståndstråd till stål- och aluminiumindustrin där de används i tillverkningsugnar.

Verksamheten på Kanthal är åter igång, förutom i smältverket där arbetet upptas igen imorgon.

– Just nu är det alldeles för varmt där inne, säger Lena Wiig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.