Foto: SVT

Anonym facebooksida sprider hatiska kommentarer – använder samma namn som VLT-satsning

Uppdaterad
Publicerad

Facebooksidan ”Brottsplats Västerås” går under samma namn som tidningen VLT:s nu nedlagda tv-satsning – men har ingen koppling till tidningen. På sidan, som har tusentals följare, ligger hatiska kommentarer kvar, och sidan sprider myter om att den så kallade ”kod 291” hindrar polisen från att lämna ut signalement på misstänkta gärningsmän.

”Brottsplats Västerås” har 4.500 följare och delar inlägg så gott som varje dag. De hävdar att de är ett slags grannsamverkan – ”ett sätt att nå ut till varandra för att öka tryggheten”.

Sidans administratörer är anonyma.

Läs mer: ”Stöd svenska polisen” sprider rädsla

Vissa inlägg är rakt av delningar av artiklar från SVT, VLT eller andra nyhetssajter. Andra inlägg utgår från tips som kommit in till Brottsplats Västerås. När tips och efterlysningar innehåller uppgifter om etnicitet ingår dessa sedan i de inlägg som Brottsplats Västerås delar.

– Att redigera bort någons vittnesuppgift är inte vårt jobb och innebär även en risk för rättssäkerheten, skriver sidans administratör i ett meddelande till SVT Nyheter Västmanland.

I kommentarsfälten på ”Brottsplats Västerås” uppstår ibland en diskussion om polisens så kallade ”kod 291”, som felaktigt påstås hindra polisen från att lämna ut signalement på misstänkta gärningsmän. Där har Brottsplats Västerås gått in och svarat att ”vi kör inte med kod 291”.

Lämnar kvar hatiska kommentarer

Att de lämnar kvar kommentarer som ”apor” och ”utvisa skiten” hävdar de beror på att de vill ha kvar bevis om någon skulle polisanmäla kommentaren.

Men Facebook erbjuder alternativet att ”dölja” kommentarer, utan att ta bort dem – den möjligheten använder Brottsplats Västerås inte.

– Ofta skriker folk ”rasist” när folk är oense. Ordet har blivit misshandlat och felanvänt länge nu, skriver Brottsplats Västerås administratör.

Ingen koppling till VLT

Brottsplats Västerås har samma namn som tidningen VLT:s nu nedlagda tv-satsning, men sidan har ingen koppling till tidningen. Detta framgår dock inte av sidans presentation, något som har skapat förvirring. ”Hur kommer det sig att VLT låter dessa praktrasister hållas här i kommentarsfälten?” kommenterar en person.

När SVT Nyheter Västmanland påpekar detta meddelar sidans administratörer att de skulle kunna ta med detta i sin presentation.

VLT:s chefredaktör Daniel Nordström uppfattar facebooksidan Brottsplats Västerås som en trollsida.

– Brottsplats är inget skyddat varumärke – det mest kända är TV4 som hade Brottsplats Sverige – så det har vi ingen ensamrätt på. Sedan är det olyckligt om folk tror att det är vi som står bakom sidan. Jag tror att de flesta är tillräckligt kloka för att inse att vi inte står bakom en sådan här sida, säger han.

Läs mer: Därför granskar vi de anonyma Facebooksidorna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.