Foto: SVT / TT

Användningen av säkerhetsbälten räddade passagerarna

Uppdaterad
Publicerad

Dagen efter den omfattande olyckan på E18 konstaterar ambulanschef Fredrik Leek att en hög användning av säkerhetsbälten bland passagerarna på olycksbussen gjorde att man lyckades undvika en betydligt större katastrof.

Det var en kraftig kollision när flygbussen på väg från Arlanda, i den täta dimman körde rakt in i en stillastående lastbil på E18 mellan Köping och Arboga under tisdagskvällen. Föraren av bussen omkom medan många av passagerarna klarade sig med lindriga skador – ansiktsskador från att ha slagit i sätet framför och några frakturer. 

– Det var väldigt få som skadades i den här olyckan, det kunde blivit betydligt värre om man inte haft bälte. Vi har ju haft bussolyckor tidigare med betydligt fler döda och svårt skadade eftersom de inte haft bälten, säger Fredrik Leek, ambulanschef i Västerås.

Rutorna poppar

– När en buss krockar så poppar oftast rutorna och folk åker ut. Det var någon som gjorde det här också, som precis hade tagit av sig bältet, och det var också en av de som fick lite svårare skador, säger Fredrik Leek.

Pågrund av att olyckan var så utdragen med många fordon inblandade tvingades ambulanspersonalen köra hela vägen till Arboga för att sedan åka tillbaka till olycksplatsen i motsatt körfält. Den dåliga sikten som orsakades av kraftig dimma försvårade också räddningsarbetet.

– Sista biten fram till olycksplatsen körde vi nog inte fortare än 30, vi såg ingenting. Brandkåren sätter upp stora lyktor men dimman åt ju upp allt ljus och sen var det tio grader kallt, vilket också är försvårande, säger Fredrik Leek.

Stabsläge

Under ett par timmar var sjukhuset uppe i stabsläge pågrund av det stora antalet drabbade personer.

– Vi pratar alltid om hur många som är inblandade, sen kan vi ju inte veta hur svårt skadade de är förrän lite senare, men när det handlar om 15-20 drabbade då kan det ju vara 20 svårt skadade och då måste man upp i stabsläge för att förbereda för att ta hand om alla, säger Fredrik Leek.

Det som från början såg ut att bli en jätteinsats slutade med att större delen av alla inblandade kunde lämna sjukhus och krishantering redan under natten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.