Prinsessan Sofia delar ut pris till årets hembygdsföreningar. Foto: TT

De får pris av prinsessan Sofia

Publicerad

Vid en högtidlig ceremoni idag delar prinsessan Sofia ut pris till årets hembygdsföreningar. Och i år finns en av vinnarna i Västmanland.

– Åh jag är så stolt! Jag tycker det här är det finaste pris man kan få, säger Rita Södergård som är ordförande i årets vinnande förening Fagersta-Västanfors hembygds- och fornminnesförening.

– Det är ett kvitto på att vi gör ett viktigt arbete som betyder något för väldigt många människor, säger Rita Södergård.

Högtidlig ceremoni

I samband med hembygdsföreningens 100-årsfirande på Skansen i Stockholm, där föreningar från hela landet samlas för att visa upp sin verksamhet, delas priset årets hembygdsförening ut. I år till tre föreningar.

Prinsessan Sofia är prisutdelare och hedersgäst tillsammans med prins Carl Philip.

– Under jubileumsåret vill vi uppmärksamma hembygdsföreningarnas fantastiska arbete, säger Jan Nordwall, generalsekreterare på Hembygdsförbundet.

– Fagersta-Västanfors hembygds- och fornminnesförening har en engagerande publik verksamhet och stark förankring i lokalsamhället.

”Blir extra peppade”

Ett trettiotal personer från Fagersta-Västanfors är på plats i Stockholm under helgen. Förutom ära och positiv uppmärksamhet får föreningen ta emot 10 000 kronor.

– Vårt arbete bygger ju oerhört mycket på ideella krafter och det här är ett viktigt och fint erkännande för dem. Jag tror också det kan ge lite extra peppning att ta nya tag, säger ordförande Rita Södergård.

Förutom Fagersta-Västanfors får också Bureå hembygdsförening från Västerbotten och Snöstorps hembygdsförening från Halland pris.

Juryns motivering:

”Fagersta- Västanfors hembygds- och fornminnesförening har genom ett konstruktivt samarbete med kommunen och andra aktörer lyckats lyfta fram sin hembygdsgård till norra Västmanlands största turistmål. Tack vare omfattande ideella insatser, kunnig personal och många goda idéer och projekt har hembygdsgården utvecklats till en mötesplats för alla människor. Här får 150 000 personer varje år en viktig, för många den första kontakten, med hembygdsrörelsen. Föreningen är dessutom mycket aktiv i sociala medier.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.