Kammaråklagare Carl-Johan Norström. Foto: Robert Reinholdsson/SVT Nyheter Sörmland.

40-åring åtalad för mord i Sala

Uppdaterad
Publicerad

På fredagen väcktes åtal mot den 40-årige man som suttit häktad misstänkt för ett mycket brutalt mord i Sala natten mot nyårsafton.

– Jag betraktar det här som ett avrättningsliknande mord, säger kammaråklagare Carl-Johan Norström till SVT Nyheter Västmanland.

Anledningen är det brutala tillvägagångssättet han beskriver när en 40-åring slog och skar ihjäl en man i en lägenhet i Sala natten mot nyårsafton förra året.

Salamordet

Polisen fattade misstanke om brott efter att ha sett skadorna på mannen, men även hur det såg ut i lägenheten. Efter att polisen gått ut med namn och bild på honom valde han att överlämna sig själv till polisen.

Bråk om pengar och otrohet

40-åringen, från Gävle, har suttit häktad sedan den 6 januari i år, och i dag väckte kammaråklagare Carl-Johan Norström åtal för mord.

– Gärningsmannen och offret umgicks tidigare under dagen. Brottet har begåtts i den lägenhet som gärningsmannen och hans sambo bodde i. Båda männen var kraftigt berusade under natten, säger Carl-Johan Norström.

Männen bråkade om pengar, och gärningsmannen anklagade offret för att vara intresserad av hans sambo.

Kvinnan kom den aktuella kvällen hem från jobbet och gick och lade sig. Hon hörde hur bråket eskalerade och gick ut för att försöka avstyra det. Enligt åklagaren slog och sparkade gärningsmannen då kvinnan.

Den åtalade mannen ska sedan ha börjat misshandla offret. Först med sparkar och slag, och sedan med en bultsax. Efter en utdragen process ska han sedan ha skurit halsen av honom.

Nekar till mord

– Efter mordet kommer gärningsmannen in till kvinnan i sovrummet och säger ”nu är det klart”. Sedan lämnar han kniven på sängkanten och går ut ur lägenheten, säger Carl-Johan Norström.

Mannen åtalas för mord, och misshandel mot sin sambo. Han nekar till att ha mördat offret.

– Han har erkänt grov misshandel och vållande till annans död, säger Ulf Handstedt, försvarsadvokat.

Varför nekar han till mord?

– Han har inte haft något uppsåt att ta livet av målsägaren.

Kvinna släpptes

Gärningsmannens sambo, en 50-årig kvinna, satt till en början häktad, skäligen misstänkt för mordet på den 49-årige mannen. Hon var den som fanns på mordplatsen när den första polispatrullen anlände. Den nu åtalade mannen hade lämnat lägenheten.

Kvinnan släpptes i början av januari, bara några dagar efter mordkvällen och är sedan dess helt fri från misstankar.

Huvudförhandlingen inleds fredag 29 maj.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Salamordet

Mer i ämnet