Foto: SVT

Bäckbyborna känner inte igen sig i medias bild av området

Uppdaterad
Publicerad

Media vinklar och förstorar det som sker på Bäckby, och det ger övriga invånare i länet en felaktig bild av området – det menar många Bäckbybor.

– Det stämmer att det händer saker på Bäckby, men kanske inte så mycket som alla tror att det gör. De framställer det som att det händer jättemycket, och att Bäckby är värsta stället och att Bäckbyskolan inte är bra att ha sina barn på. Det stämmer inte alls. Bäckbyskolan är bra, men det får media inte med, säger Ebba Vacchi en av eleverna vi träffar på Bäckbyskolan.

Foto: SVT

SVT Nyheter Västmanland har pratat med ett tiotal bäckbybor som alla säger samma sak – de känner inte igen sitt bostadsområde i medierapporteringen. Ingen av de jag träffar förnekar att det som media skrivit om har hänt men de menar att de händelserna förstorats och på inget sätt är representativa för hur miljön är på Bäckby eller hur det är att bo och arbeta där.

”Västerås absolut finaste område”

Bäckby är Västerås största bostadsområde, med både villor, radhus och lägenhetshus. När det byggdes – på 70-talet – var tanken mycket låga hus med bilfria grönområden.

Pensionärernas riksorganisations (PRO) lokala ordförande i Bäckby, Bengtgöran Ellerstedt, har bott i en villa han själv var med och projekterade på den tiden, och trivs lika bra nu som då.

– Det här är Västerås absolut finaste område. Lugnt och fint, inget stök eller elände utan det fungerar jätte bra. Här finns inte ens någon som pallar äpplen, säger han.

Att det låter annorlunda när man tittar på TV eller läser tidningarna menar han beror på att media vinklar och förstorar det som händer på Bäckby.

Det Bengtgöran Ellerstedt menar är att de händelser som rapporterats i media i stor utsträckning skett på ett begränsat område på norra Bäckby och i centrum, och att de på inget sätt är representativa för hur de flesta på Bäckby upplever sitt område.

Bengtgöran Ellerstedt berättar också att han och styrelsen i PRO Bäckby får jobba mycket med att lugna äldre medlemmar, som kanske inte kommer ut så mycket och berätta att det faktiskt inte är så illa i centrum som de fått intrycket av när de läst tidningen.

Foto: SVT

De äldre i PRO är också bekymrade över hur medierapporteringen stämplar området och de ungdomar som bor här. Kamma Kulik som också bott på området i många år berättar att hon ständigt får försvara och förklara för bekanta varför hon bor på Bäckby och att det inte alls är som medierna beskriver det och tillägger.

– Jag tycker synd om ungdomarna som nästan får en stämpel på sig för att de bor på Bäckby och det är helt fel. Vi har så många fina ungdomar här, säger hon.

Diskutera gärna vidare i sociala medier! #mittbäckby

Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.