Arkivbild Foto: SVT

Bäckbyhuset stängdes över helgen

Uppdaterad
Publicerad

Buskörning i hög hastighet på Bäckbytorget blev droppen som fick bägaren att rinna över.

På torsdagen var det stökigt på Bäckby centrum. Raketer avfyrades på torget och en kastades in i Bäckbyhuset som fick utrymmas då brandlarmet gick.

När polisen kom till platsen fanns inga misstänkta kvar.

Västerås stad, de som har verksamhet i Bäckbyhuset och ordningsvakterna hade ett möte på fredagen.

– Vi beslutade att köra som vanligt i helgen men om någon kände osäker på säkerheten kunde de välja att stänga, säger Åsa Sundgren Häggberg, verksamhetschef på Fritid och Förebyggande, Västerås stad.

Men på fredagskvällen fortsatte stöket bland annat med att bilar buskörde på torget i 60-70 kilometer i timmen enligt den information Åsa Sundgren Häggberg fått av ordningsvakterna.

Då valde man att stänga

Då väktarna ansåg att de inte kunde garantera säkerheten valde man att stänga Bäckbyhuset över helgen.

Förutom den vanliga verksamheten med bland annat fritidsgården och bibliotek drabbades flera ungdomslag som inte kunde träna i idrottshallen.

– Visst det är lugnt på förmiddagarna men kan inte begära att ideella ledare ska hålla kolla på vem kommer in och får ta ansvaret att köra ut folk, säger Åsa Sundgren Häggberg.

Imorgon måndag ska kommunen ha ett möte med väktarna, polis och berörda verksamheter.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.