Barn i rörelse klarar skolan bättre

Uppdaterad
Publicerad

Ett nytt projekt ska se till att barnen rör på sig mer även när det inte är rast eller idrottslektion.

Mer fysisk aktivitet i alla skolor, varje dag. Det vill skolläkarna i Västmanland se. Planen är därför att till våren komma igång med ett nytt projekt:

– Fysisk aktivitet är en faktor som spelar oerhört viktig roll för vår hälsa på många olika sätt. Barnen lär sig också bättre och skolresultaten blir bättre, säger Lars Cernerud, skolöverläkare i Västerås.

Fysisk paus under lektioner

Lars Cernerud och övriga skolläkare i Västmanland vill tillsammans med landstinget och VKL, Västmanlands kommuner och landsting, öka den fysiska aktiviteten i skolan. Utöver raster och idrottslektioner vill man att eleverna ska få möjlighet att röra på sig flera gånger varje dag, under lektionstid. Till exempel kan man under en lektion ha en kort paus där eleverna får sträcka och röra på sig, för att sedan återgå till skolarbetet.

Är inte idrottslektionerna och rasterna tillräckliga?

– Jo, för väldigt många är det så. Men det finns en grupp barn som inte rör på sig så mycket på fritiden och där spelar skolan en viktig roll, framför allt för dem, säger Lars Cernerud.

”Ungdomar rör sig för lite”

Projektet, som planeras att dra igång våren 2015, presenterades idag, tillsammans med forskning på vilka positiva effekter fysisk aktivitet har på hälsa och inlärning. Det gjordes på en konferens i ämnet, där deltagarna bestod av skolpersonal från hela länet. Flera av deltagarna såg det som positivt att införa fysisk aktivitet i skolan varje dag.

– Det låter ju strålande om det går att genomföra. Barnen behöver röra på sig varje dag, säger idrottsläraren Inger Gustafsson, en av deltagarna på konferensen.

– På vår skola har vi idrott fyra gånger i veckan och det skulle jag vilja se på fler skolor. Ungdomarna idag rör på sig alldeles för lite, säger Andreas Videhult, som är idrottslärare på Viksängsskolan i Västerås.

Kommer spridas

Viksängskolan har idrottsprofil, vilket gör att skolan har fler idrottstimmar än många andra skolor. Men det finns skolor i länet som, redan idag, har infört mer fysisk aktivitet under skoldagen och när projketet drar igång kommer man att börja med att sammanställa hur de skolorna arbetar, för att därefter sprida det vidare till alla skolor i länet. Men exakt vilken typ av fysisk aktivitet som ska införas är upp till varje skola.

– Det kan variera. Vi vill ta fram de goda exemplena och sprida de vidare, säger Lars Cernerud.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.