Foto: TT

Bekräftad vargattack i Östervåla

Uppdaterad
Publicerad

Efter att ett får dödats på en gård i Östervåla har nu DNA-prov bekräftat att det rörde sig om en vargattack. Nu är oron stark hos gårdsägaren Erik Lundin.

Den 18 maj hittade Erik Lundin ett av sina får döda på inhägnaden på gården i Östervåla nära Sala. Ytterligare ett får var försvunnet, men återvände efter över ett dygn med rivskador.

En representant för länsstyrelsen kom till gården för att undersöka det döda fåret och det stod snabbt klart att det troligvis rörde sig om en vargattack.

– Jag fick höra att det var vargtypiska skador på fåret. Men det här är lite känsliga frågor, så de togs prover för att inte utesluta att det kan ha varit något annat, säger gårdsägaren Erik Lundin.

Har cirka 30 får

Får någon vecka sedan kom resultatet som visade att det rörde sig om varg som attackerat fåren.

På gården finns ungefär 30 får och även tjurkalvar och höns. Nu är oron stor för att djuren ska drabbas av fler attacker.

– Det finns en oro förstås. Vi har vidtagit några åtgärder och tittat på att sätta upp stängsel mot rovdjur.

Dyra stängsel

Sedan attacken har fåren fått tillbringa nätterna inomhus, något som i längden är allt för kostsamt för gården.

Det stängsel för rovdjur som kan byggas upp är dyra berättar Erik.

– Det är minst dubbelt så dyrt som vanligt stängsel. Sen råder det delade meningar om hur effektiva de är, säger han.

Ansöker om bidrag

Gården har nu ansökt om bidrag till rovdjurstängsel hos länsstyrelsen, men beskedet dröjer berättar Erik  som gärna vill ha det på plats så fort som möjligt.

Han har haft får i Östervåla i ungefär fyra år. Efter fårattacken ser han en osäker framtid.

– Om det händer något större så får man fundera på om det går att ha verksamhet med djur här. Det är investera eller lägga ner i sånt fall, säger Erik Lundin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.