Foto: TT

Ingen gripen trots polis på plats

Uppdaterad
Publicerad

Polisen befann sig bara hundra meter från en brinnande bil på Bäckby, men trots det kunde ingen gripas. Antalet bilbränder i stadsdelen har inte minskat trots ökad närvaro av polisen.

Tidigt på onsdagmorgonen, vid 03:15, larmades räddningstjänsten till Puddelugnsgatan på Bäckby i Västerås. En parkerad bil brann och totalförstördes, en intilliggande bil skadades. Polisen, som har ökad närvaro på Bäckby, befann sig bara hundra meter ifrån den brinnande bilen. Trots det kunde inga misstänkta gripas.

– Vår målsättning är ju att öka tryggheten på Bäckby och långsiktigt göra det jobbigt att vara kriminell, säger Jonas Partheen, presstalesperson på polisen Västmanland.

Men trots er ökade närvaro så brinner bilar?

– Ja, det gör det. Vi kan inte vara överallt hela tiden, konstaterar Jonas Partheen kort.

Brotten minskar, men inte bränderna

– På kort sikt vet vi erfarenhetsmässigt att det kan bli stökigt när polisen ökar sin närvaro. Men vi kommer fortsätta vara där, ha kontroll på vissa personer, beslagta narkotika och andra insatser, säger Jonas Partheen.

Polisen har tagit fram statistik över antalet anmälda brott på Bäckby under januari till och med maj, från 2014 och framåt. Siffrorna visar att antalet anmälningar minskar år för år. 2014 anmäldes 364 brott medan det i år samma period bara anmäldes 232 brott.

– Vi är övertygade om att våra insatser har effekt. Vår närvaro stör de kriminella individer som finns i området och det gör att färre brott begås, säger Jonas Partheen.

Hur har er ökade närvaro påverkat bilbränderna på Bäckby?

– Om vi tittar på våren förra året och i år så är det oförändrat, säger Jonas Partheen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.