Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi måste skydda oss”. Följ med till fabriken i Sala där det tillverkas ammunitionstråd av bly. Foto: Fredrik Samuelson/SVT

Blyfabriken i Sala går på högvarv – efter Nato och kriget i Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

Just nu går produktionen på högvarv. Och Sala bly, som tillverkar ammunitionstråd till patroner, tror på ytterligare uppgång.

– I och med Natoanslutningen räknar vi med en hel del nya ordrar, säger platschefen Roland Andersson.

Rysslands invasion av Ukraina och ökad militär upprustning gör att Sala bly går på högvarv. Fjolåret blev ett rekordår – med en omsättning på 35 miljoner kronor mot 22 miljoner året innan. Resultatet på 6,5 miljoner kronor var också rekord.

– Ammunitionstråden stod för 60 procent av ökningen, säger Roland Andersson på Sala bly.

Sverige och Nato

Deras ammunitionstråd av bly används till patroner för jakt men också till militära vapen.

Fabriken tillverkar även saker som hissvikter till gruvor, sprängbleck till kärnkraftverk och strålskydd för medicinteknikbolag.

Så gynnas Sala bly av Nato

En vecka efter att Sverige formellt gick med i Nato kom nyheten att Försvarets materielverk beställt finkalibrig ammunition från ammunitionsföretagen Nammo och Norma för 2,8 miljarder kronor.

Det väntas ge stora beställningar till fabriken här vid Sala silvergruva i slutet på året och under 2025.

– För oss som företag är det bra men det är sorgligt att det ska behövas. Med tanke på hoten från Ryssland så måste vi skydda oss och då behöver vi de här bitarna. Det är bättre att vi gör det här i Europa än att vi köper från Kina och andra länder, säger Roland Andersson.

I klippet: Följ med till fabriken och hör mer om uppgången och vad blyets egenskap i ammunitionen är.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige och Nato

Mer i ämnet