Foto: SVT

Bra flyt för kanal

Uppdaterad
Publicerad

På söndag stänger Strömsholms kanal för i år, men trots att många tagit båten på den anrika kanalen betyder det inte att ekonomin är säkrad.

Än så länge finns det ingen färdig statistik över hur många som slussat sina båtar i sommar, men mycket tyder på att det gått riktigt bra. Arbetsledaren Lennart Andersson är nöjd, även om pengarna från slussningen inte täcker underhållet, men som han uttrycker det:

– Alla pengar in, är pengar in. Det har ju varit en fördel att vi har kunnat hålla kanalen öppen under hela sommaren. Det tror jag alla är väldigt glada över.

Krävs fler finansiärer

Kanalen är 200 år gammal och dyr att sköta. De 2,1 miljoner kronor som kanalbolaget årligen får från de fyra kommuner som kanalen går igenom, anser Lennart Andersson är för lite.

– Vi behöver mer pengar, men kanske då från staten eller någon annan institution.

I nuläget är det två punkter som är oroande. Dels handlar det om muddring söder om Västerkvarnslussen och dels en bottenläckande sluss i Trångfors.

Enligt Lennart Andersson har ingen av de kommunerna som kanalen går igenom har någon superekonomi, så för att hålla kulturarvet levande måste det till ytterligare finansiärer. 

Utvecklingen lidande

Kanske kan nya möjligheter öppnas upp när den nya vd:n Carina Bergqvist-Janzon tillträder. För sedan förra vd:n Hans Eriksson, numera Engstrand, slutade förra året har kommunalrådet i Hallstahammar Catarina Pettersson varit den som styrt.

Detta har också enligt henne inneburit att delar av utvecklingsarbetet för kanalen har blivit lidande.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.