Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Är det till för mig?” – i klippet fångar SVT snacket runt fikabordet i Västerås och träffar Brita Denkell och Christer Seedoff. Foto: Robert Gustavsson/SVT

Brita, 87, nappade på fika över generationsgränsen: ”Många ensamma dagar”

Publicerad

En söndag i månaden hämtas de upp av volontärer och får skjuts till fikastunden. Där väntar två timmar med gott fika och minst lika gott snack.

– Jag har saknat den här formen utav umgänge, där man pratar om livet. Helt fantastiskt, säger 87-åriga Brita Denkell.

Bakom fikaträffarna finns den ideella organisationen Äldrekontakt. Initiativets syfte, där yngre volontärer bjuder in äldre generationer till fikaträffar, är att bryta en ofrivillig ensamhet som drabbar många äldre.

– Vi ser att både de äldre och volontärerna får stor utdelning av att det just är väldigt blandade åldrar på fikaträffarna och att man därmed kan dela upplevelser, erfarenheter och liknande över generationsgränserna. Yngre kommer ju också oftast in med en superhärlig energi och ork, säger Gabriella Bartlett, marknadsansvarig på Äldrekontakt.

Två fikagrupper i Västerås

Äldrekontakt finns på 40 orter runtom i landet och har totalt 94 fikagrupper. Närmare 1 000 volontärer hjälper cirka 700 äldre att träffas varje månad. I Västmanland finns i dag två fikagrupper, de håller till i Västerås.

”Är det till för mig?” – i klippet fångar SVT snacket runt fikabordet i Västerås och träffar Brita och Christer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.