Foto: TT

Budskapet till landsbygdsministern: ”Måttet är rågat”

Uppdaterad
Publicerad

Byråkratin tar död på svenskt lantbruk – det menar Sveriges Hushållsningssällskap som skrivit ett öppet brev till landsbygdsministern Sven-Erik Bucht.

Sveriges lantbrukare är trötta på byråkratin kring lantbruket, det klargör Hushållningssällskapet i ett öppet brev till landsbygdsministern Sven-Erik Bucht. Brevet riktar bland annat kritik mot långa handläggningstider av investeringsstöd och den komplicerade processen kring EU-stöden.

Man menar att den utveckling som sker riskerar att ta död på hela företagandet på landsbygden.

– Konsekvenserna kan ju bli att vi lägger ner stora delar av vårt lantbruk i Sverige, säger Bo Selerud vd HS Konsult, som är en av de som undertecknat brevet.

”Stark tradition i Västmanland”

Läget i Västmanland ser likadant ut som på andra håll.

– Västmanland har en stark tradition av spannmålsproduktion och svinuppfödning. Där har länsstyrelsen gjort ett stort jobb, och det ska de ha en eloge för, men det behövs mer jobb för att förändra på situationen, säger Bo Selerud.

Enligt honom sker mycket diskussioner från politiskt håll om att förenkla för bland annat lantbrukare, men att utvecklingen i själva verket går åt motsatt håll.

”Blir byråkratstöd”

Hushållningssällskapet, som arbetar med jordbruksfrågor, känner av att många processer för lantbrukare blir allt mer komplicerade.

– Vi tar fram nya rådgivningstjänster och blir ett sorts byråkratistöd åt lantbrukare. Lantbrukarna och våra rådgivare tvingas i dag att anpassa verksamheten till den gigantiska byråkratin istället för att ha fokus där det borde vara, på produktivitet och affärsmässighet, säger Bo Selerud.

Vad behöver göras anser ni?

Vi behöver ta omtag. Sverige måste besluta om vi ska någon egen livsmedelsproduktion eller inte.

Med brevet som är riktat till landsbygdsministern vill Hushållningssällskapet markera, sätta press och skapa förståelse för läget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.