Bygg-VM avgjordes i Västmanland

Uppdaterad
Publicerad

Elever från länets fyra gymnasier med bygg- och anläggningsprogram gjorde i dag upp i Västmanlandsmästerskapen för byggelever.

Tävlingen hölls på Hahrska gymnasiet i Västerås. Från början skulle elever från alla inriktningar ha deltagit; bygg, betong, mureri och måleri. Men då flera lag drog sig ur i sista stund blev det bara byggeleverna som fick tävla. Eleverna skulle bygga en så kallad Z–vägg.

Går vidare regionalt

– De bygger väggar med stomme, gipsskivor och hål för dörr och fönster. Sen vet de inte vad domarna kommer att bedöma för något, säger Thomas Hjort, yrkeslärare på Hahrska gymnasiet.

Vinnaren i tävlingen får sen representera länet regionalt, och kanske också nationellt och internationellt.

Bra jobbchanser

Dagen fungerade också som en mässa där elever från årskurs nio bjudits in för att få lära sig mer om branschen. Betong-eleven Lukas Vauhkola skulle ha varit med och tävlat med då inga andra lag ställde upp fick de istället visa upp sig för besökarna. Han gjöt en pelare, tillsammans med två klasskompisar. Han är nöjd med sitt val av yrkesprogram.

– Det är roligt att jobba praktiskt och få jobba ute under praktikperioden. Och det är bra jobbchanser, man får jobb direkt efter gymnasiet, säger Lukas Vauhkola.

Ullvigymnasiet vinnare

Bästa byggeleverna i länet korades mot slutet av dagen och vann gjorde Köpingslaget bestående av Edvin Ringeborn och Filip Ericsson från Ullvigymnasiet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.