Foto: TT

Carin Götblad fick inte jobbet

Uppdaterad
Publicerad

Carin Götblad, regionpolisområdeschef i region Mitt, fick inte jobbet som högsta polischef i region Syd. Lena Tysk-affären låg henne i fatet.

Det säger Fredrik Brokopp, kommunikationsansvarig på polisförbundet i region Syd.

– Vi har sett det mediala fokuset som legat på Carin Götblad det senaste året, bland annat Lena Tysk-affären, och vi tror inte att det här hade blivit det bästa för henne med tanke på vad hon hade med sig i bagaget, säger Fredrik Brokopp i polisförbundet i region Syd.

Polischef hotade befäl

”Inte helt okontroversiell”

Istället blir det Carina Persson, i dag biträdande chef för region Väst, som får jobbet som ny regionpolischef i region Syd.

– Det har också varit fackets önskan. Carin Götblad är inte helt okontroversiell även om hon har många styrkor, säger Fredrik Brokopp.

Tillsättningen av den nya chefen har skett genom en intresseanmälan, det vill säga ingen utifrån har kunnat söka. Carin Götblad var en av de mest meriterade av de sökande.

Läs mer: Region Mitt blir ”Årets rullgardin”

– Hade detta varit en tjänstetillsättning hade Carin Götblads cv varit svårt att slå i förtjänst och skicklighet.  Polisförbundet bjöds in tidigt för att få ge sina åsikter om vad vi ansåg som viktiga kompetenser hos en ny chef och vi kan konstatera att de lyssnat på oss, säger Brokopp.

Eliasson fattade beslutet

Det var rikspolischef Dan Eliasson som fattade beslutet.

Det var i mars som det blev känt att Carin Götblad var en av kandidaterna till jobbet i Skåne.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Polischef hotade befäl

Mer i ämnet