Carin Götblad, chef för polisens Region Mitt i Aktuellt. Foto: SVT

Carin Götblad vill lämna region Mitt

Uppdaterad
Publicerad

Carin Götblad är en av fem kandidater till regionpolischef i Syd. Nu vill hon jobba i den hårt brottbelastade regionen.

”Jag är bra på att få duktiga människor att vilja jobba med mig. Mitt uppdrag i region Mitt är både roligt och stimulerande. Men det till trots så skulle jag tycka det vore mycket roligt och stimulerande att tillsammans med medarbetarna och de fackliga företrädarna i Syd arbeta med storstadsfrågor och de stora utmaningar som Syd har”, skriver Carin Götblad i sin ansökan.

Snart slutar alltså Klas Friberg, den högste chefen över den hårt belastade polisen, i region Syd. Fem personer vill ha hans jobb. Det skriver Sydsvenska dagbladet som gjort en kartläggning av de sökande.

En av dem är Carin Götblad – som sannolikt också är den mest kända av kandidaterna.

Har blivit ifrågasatt tidigare

Det har också blåst kring henne ett par gånger. Dels under tiden som chef för polisen på Gotland när hon anklagades för att ha gett klartecken till en tveksam polisoperation, dels i höstas när hennes underställda chef, Lena Tysk, hotade en kritisk underchef.

Inte vid något tillfälle har Carin Götblad velat uttala sig om händelsen. Enligt personer i hennes omgivning brukar hon inte vilja uttala sig i negativa sammanhang, bara vid positiva händelser.

Rikspolischefen beslutar

I sin ansökan beskriver hon sig som ”en trygg och tålig person” och som ”en drivande chef” som tycker att det är givande att regelbundet arbeta några pass ute på fältet med den vanliga polisen.

Vem som får jobbet är ännu inte bestämt. Det slutgiltiga beslutet tar rikspolischef Dan Eliasson.

SVT Nyheter Västmanland har sökt Carin Götblad för en kommentar men hon har inte gått att nå.

De andra sökanden är:

Tomas Rosbenberg. Tjänstgör redan i region Syd som chef i Sydvästa Götaland.

Carina Persson. Vikarier just nu för Klas Friberg som chef för region Väst.

Jarl Holmström. Nuvarande andreman för region Syd.

Åsa Palmqvist. Jobbar i dag som näst högste chef i region Bergslagen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.