Foto: SVT

C oroas av utredning kring vägslitageavgift

Publicerad

Just nu utreder regeringen ett förslag kring en eventuell vägslitageavgift som ska läggas på tunga lastbilstransporter. Centerpartiet ställer sig redan nu kritiska mot utredningen och menar att en sådan avgift skulle slå hårt mot landsbygden.

Utredningen som nu pågår kring en eventuell vägslitageavgift är tänkt att presenteras i början av december.

– Det här är ett förslag som vi uppmanar regeringen att slänga i papperskorgen. Den här ”kilometerskatten” skulle vara förödande om den blev verklighet. 20-26 kronor per mil har man pratat om och det skulle slå direkt mot de företag som finns på landsbygden, säger Lars Kallsäby (C), kommunalråd Västerås.

”Lärt sig bli orolig”

Några av de som kan påverkas av en eventuell vägslitageavgift är mjölkbönder. Familjen Sommar i Rytterne utanför Västerås är oroliga för ytterligare kostnadspåslag på en verksamhet som redan har små marginaler.

– Man har lärt sig att bli orolig för alla möjliga konstiga förslag som gör att vi som arbetar utanför städerna får pålagor, säger Ingrid Sommar som är mjölkbonde.

Behöver lastbil till gården

Hon anser att det bestäms för mycket utan hänsyn till landsbygdens bästa.

– Det bestäms för mycket av folk som inte bor och verkar på landsbygden. De tror att saker bara tar sig in till stan av sig självt. Till vår gård måste det komma en lastbil och hämta mjölken, det går inte med varken tåg eller båt, säger hon.

Ännu på utredningsstadiet

Från Socialdemokraternas håll förtydligar man att det än så länge bara är en utredning kring en vägslitageavgift för lastbilar och man vill inte bemöta Centerpartiets kritik innan förslaget är färdigt.

– Vi har ännu inte sett något förslag. Det beror på hur förslaget ser ut, vad remissinstanserna kommer att tycka om det och vad vi sen bestämmer oss för att politiskt göra, och där är vi inte ännu, säger Pia Nilsson (S), riksdagsledamot från Västmanland och gruppledare i trafikutskottet.

Nilsson kritisk till Centerpartiet

Pia Nilsson riktar istället kritik mot Centerpartiets sätt att driva frågan.

– Det finns inget förslag förrän regeringens utredare har presenterat något att kunna ta ställning till. Detta ska sen remitteras innan vi fattar några politiska beslut. Den här processen vet man om, men väljer ändå att man att göra ett populistiskt nummer utav det, säger hon.

”Dödsstöten för företag på landsbygden”

Lars Kallsäby menar att diskussionen ändå är befogad.

– Vi har uppfattat det som att man vill genomföra det här och gör de det så blir det dödsstöten för många företag på landsbygden, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.