Chockhöjning av LSS-hyror till hyresnämnden

Uppdaterad
Publicerad

Ett 40-tal boende i Köpings LSS-boenden har nu vänt sig till hyresnämnden eftersom de vägrar godkänna kommunens chockhöjningar av hyrorna från 1 februari. Och hyresgästföreningen Aros-Gävle väljer nu att företräda flera av dom boende trots att de inte är medlemmar.

– Det vi framförallt vänder oss mot är att kommunen valt att förhandla direkt med varje hyresgäst. Det tycker vi egentligen aldrig att man ska göra , särskilt inte med en sådan utsatt grupp som det här handlar om, det säger Johan Krets förhandlare på hyresgästföreningen.

Ett 40 tal ärenden i hyresnämnden

I igår kväll hade hyresgästföreningen ett möte med anhöriga till de som drabbats av hyreshöjningarna och bara på det mötet skrevs det cirka 15 fullmakter där hyresgästföreningen fick rätt att förhandla för hyresgästen i hyresnämnden.

– Vad jag vet är det ett 40-tal ärenden som gått till hyresnämnden redan säger Johan Kretz men det kan eventuellt bli fler.

På måndagkvällens möte fick hyresgästföreningen många frågor om hur man kan stoppa autogirobetalningar och om man kan bestrida hyran även om man betalat en hyra.

– Det kan man berättar Johan om det bara handlar om en hyra. Har man betalat två är det värre men man kan alltid diskutera.

Ologiskt system

Hyresgästföreningen är förutom nivåerna på hyreshöjningarna också kritisk till hur systemet är konstruerat och de ”trösklar” som finns.

– Det finns trösklar i systemet som gör att en lägenhet på 29, 9 kvadratmeter skulle bli 750 kronor dyrare än en lägenhet på 30 kvadratmeter.

Chockade hyresgäster

Det var strax före jul som Köpings kommun aviserade hyresjusteringar inom LSS-boendena i Köping.

En av dom som fick en hyreshöjning var Inger Karlssons son. Ingers son som bor på ett boende för psykiskt funktionshindrade blev både chockad och rädd när han såg att hyran skulle höjas med nästan 2000 kronor och flera anhöriga har varit starkt kritiska till att Köpings kommun chockhöjt flera boendes hyror utan att ha kallat till någon form av möte innan.

Kommunen å sin sida har hävdat att hyresjusteringen var nödvändig eftersom det gamla systemet var väldigt orättvist och menade i december att hyresjusteringen gjorts i samråd med det kommunala bostadsbolaget KBAB för att få så rättvisa hyror som möjligt.

SVT Västmanland har sökt vård och omsorgschef Jeanette Sander för en kommentar kring hyresgästföreningens kritik men inte lyckats nå henne.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.