Foto: TT, SVT

Konsulent ska hjälpa unga ur arbetslöshet

Uppdaterad
Publicerad

I flera mindre kommuner i länet satsas det nu för att minska arbetslösheten bland unga ytterligare. Det öppnas särskilda mötesplatser för träffar och coaching och Surahammar har också anställt en arbetskonsulent.

Målet är att nå ungdomar – och ha tid med dem.

– Vi ska kunna ha mer frekventa träffar, för att kunna få en bra kontakt och kunna motivera, säger Bengt Eriksson, områdeschef Arbetscenter Surahammars kommun.

Foto: SVT

Ungdomsarbetslösheten i Västmanland har minskat enligt Arbetsförmedlingen men ligger ändå på omkring 15 procent.

Surahammar är en av de kommuner där det nu satsas ytterligare för att få fler unga in på arbetsmarknaden.

Kommunen har i höst anställt en ny arbetskonsulent, som bland annat ska jobba uppsökande och ta reda på vilka individer och vilka behov som finns bakom siffrorna i statistiken.

– Jag träffar redan ett tiotal ungdomar per vecka. Så det rullar på bra. Det känns jätteroligt, säger Tanja Alanko, arbetskonsulent på Surahammars kommun.

Foto: SVT

Hon berättar att ungdomarna hon träffar har väldigt olika behov.

– De befinner sig på olika nivåer. Vissa är redo och vill börja jobba i morgon, andra är inte riktigt där. Då får man ta det lite lugnt och jobba utifrån deras förmåga.

Nytt center för möten

Med hjälp av statliga pengar från regeringens delegation Unga till arbete, har det också skapats ett nytt navigatorcenter i lokaler i centrum.

Foto: SVT

Det samnyttjas med andra verksamheter men ska fungera som mötesplats där det också kan hållas motivationssamtal och bokade möten med till exempel Arbetsförmedlingen.

Flera kommuner har fått pengar

Liknande samlingsplats för unga öppnar nu även i Arboga, på Nygatan. Även projektet Navet där har fått statliga medel till projekt med fokus på unga, 384.000 kronor från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor. Samma myndighet har gett Hallstahammar 815.000 kronor.

Även om det är ungdomar så är det ju unga vuxna det handlar om.  Ligger det inte ett eget ansvar i det här med arbetssökande också?

– Jo, såklart är det så men vi vill ju vara ett stöd, utan att ta över. De som inte vill ha hjälpen de kommer ju att fixa det här själva. Men vi, Arbetsförmedlingen och försörjningsstöd vi försöker ju jobba tight ihop och hjälpa till på bästa sätt, säger Bengt Eriksson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.