Foto: SVT

Datainspektionen reagerar starkt på uppgifterna om polisens gamla datorer

Uppdaterad
Publicerad

Polisens gamla datorer kan innebära en risk att känsliga personuppgifter läcker ut på internet. Det konstaterar Datainspektionens it-säkerhetsexpert Fredrik Ekman, som nu ska titta på om polisens datasäkerhet behöver granskas.

Som SVT Nyheter Västmanland tidigare har berättat har polisregion Mitt, där Västmanland ingår, 51 datorer som har Windows XP som operativsystem. De datorerna har inte fått någon säkerhetsuppdatering på flera år.

Är de uppkopplade mot internet kan de innebära ett stort säkerhetsproblem.

”Jag skulle vara orolig”

It-säkerhetexperten Fredrik Ekman på Datainspektionen, som kontrollerar polisens hantering av personuppgifter, regerade starkt på uppgifterna om att polisen fortfarande har ett femtiotal XP-datorer.

Fredrik Ekman, Datainspektionen. Foto: SVT

– Om du har kontakt med polisen vill ju du absolut inte att dina personuppgifter läcker och kommer ut på internet. Polisen har ett ansvar för att skydda uppgifterna, men jag skulle vara jätteorollig för min integritet. Om polisen läcker säger de ”oj, det var inte bra”, men det är ju mina uppgifter som läcker och det är ju jag som får ta smällen, säger Fredrik Ekman.

Granskning kan komma att inledas

Han hoppas att polisen har en riktigt bra anledning att ha kvar XP-datorerna.

– Det kan ju vara så att vissa applikationer inte fungerar på någon annan maskin. Men samtidigt tycker jag att det är en dålig ursäkt för att ha kvar de här maskinerna, då bör man hellre utveckla applikationerna, säger Fredrik Ekman.

Nu ska han med sina kollegor göra en bedömning om de ska inleda en granskning av polisens gamla datorer och vilka risker de kan utgöra. Om Datainspektionen gör bedömningen att datorerna inte är säkra kan de kräva att polisen byter ut dem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.