Dataspelsnostalgiker samlas i Västerås

Publicerad

På lördag kommer tv- och datorspelsamlare att samlas på dataspelsmässan Retrogathering i Västerås – en nostalgitripp för de flesta i medelåldern.

– Man kan prata med nästan vem som helst i 40-årsåldern: alla har något favoritspel och sådär. Det är nästan ingen som har vuxit upp hela sin ungdom utan att ha kommit i kontakt med någon hemdator eller något tv-spel. Det är alltid någonting man har stött på och spelat, säger Michael Berglund, ordförande för Retrogathering.

Hemdatorer på 80-talet var killarnas domän – något som syntes i spelen. Men en spelkonsol skulle även få tjejer att börja.

– Nästan alla tjejer har spelat Super Mario. Det var det de körde. För datorer var det bara killar som höll på med på den tiden, och nördiga killar dessutom, säger Michael Berglund.

Olika typer av samlande

Samlandet i föreningen Retrogathering ser olika ut från person till person. Det kan vara udda datorer och miniräknare, eller så kan det röra sig om att samla på ett specifikt spel, till exempel spelet Fairlight som gjordes av en svensk på 80-talet.

– Ärligt talat vet jag inte varför det blev just den. Det tilltalade mig som 18-åring eller 16-åring. Just den här typen av grafik och den här formen av spel där man går i slott och mystiska gångar, samlar grejer, försöker lösa pussel och gåtor, det fascinerade mig, säger Christian Hedberg, samlare.

På Retrogathering nu på lördag får mässan besök av Jon Hare som gjorde det populära fotbollsspelet Sensible Soccer på 90-talet. Man kommer även att fira en 40 år gammal spelkonsol lite extra – Fairchild, eller Luxor som de heter i Sverige.

– Vi kommer förmodligen att ha ett bord just för den, för vi har fått en förfrågan från någon som ville göra en liten tävling, säger Michael Berglund.

Fler och fler konsoler blir retro

Mässan är inte bara till för de som spelade på 80- och 90-talet. Hela tiden blir nya spelkonsoler ”retro” – föreningen har satt gränsen vid 20 år bakåt i tiden.

– När vi börjar komma upp i Playstation 2, som hade internetuppkoppling, och Xbox snart också, 2000 släpptes ju den – då kommer vi ha otroligt mycket ungdomar, för det är retro för dem, säger Michael Berglund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.