De ska rädda läkarsituationen

Uppdaterad
Publicerad

I ett nytt pilotprojekt försöker landstinget Västmanland komma tillrätta med läkarbristen som genererar dyra hyrläkarräkningar ute på vårdcentralerna. Fem specialister från Centrallasarettet påbörjar den här veckan sin allmänläkarkarriär på Oxbackens vårdcentral.

– Vinsten är framför allt en större patientsäkerhet och en bättre kontinuitet för våra patienter, säger Peter Tilly tidigare landstingets primärvårdschef och numera chef för Oxbackens vårdcentral.

Även om de fem specialisterna från sjukhuset som nappat på erbjudandet om att ge sig ut i primärvården får ett lönelyft, blir det även en ekonomisk vinst för landstinget.

Dubbelt upp

En hyrläkare kostar cirka 65.000 extra varje månad jämfört med en ordinarie anställd vilket är nästan dubbelt upp. Förutom höga kostnader har hyrläkarna också genererat betydligt fler avvikelser där patientsäkerheten hamnat i riskzonen.

– Situationen har varit väldigt allvarlig. Det är just därför landstinget tagit det här beslutet att flytta ut doktorer från lasarettet till vårdcentral, säger Peter Tilly.

Det är tre internmedicinare, i senare delen av sin ST-tjänstgöring, en ST-läkare från infektion och en barnläkare som från och med den här veckan har sin arbetsplats på Oxbacken. Eftersom de inte har samma breda utbildning som en allmänläkare kommer de att ha tillgång till handledning när det gäller det allmänmedicinska.

Peter Tilly ser också att det finns möjlighet till utbyte av erfarenheter och tankar från båda håll något han hoppas ska gynna vården som helhet.

”Kan vara en öppning”

– Att det inte blir de här skyttegravarna mellan slutenvården och primärvården som det ibland har varit. Jag tror det här kan vara en öppning till ett bättre samarbete mellan slutenvård och primärvård, säger han. 

I början av sommaren kommer projektet att utvärderas tillsammans med doktorer och personal. Om det faller väl ut kan det vara aktuellt att utvidga till större skala.

– Jag tycker det verkar vara ett roligt sätt att jobba. Det är en trevlig form. Tanken är ju att försöka skapa stabilitet på en vårdcentral där det rört sig mycket som på Oxbacken så jag hoppas det blir en bra bemanning och ett trevligt ställe att jobba på, säger Christina Lockley som är barnläkare.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.