Foto: TT

De vill utreda Salapolisen

Uppdaterad
Publicerad

Polisledningen har inlett en arbetsmiljöundersökning av polisen i Sala. Agneta Kumlin, polischef i Sala som gjort sig känd för sin kritik mot polisens omorganisation, misstänker att syftet kan vara att få bort henne.

Hon har tidigare kritiserat polisens omorganisation, och enligt uppgifter till SVT Nyheter Västmanland ska hennes chef Lena Tysk då ha hotat henne genom att trycka upp sin mobiltelefon mot hennes ansikte och säga ”har du pratat om det här i media är du död”.

Nu ska alltså Salapolisens arbetsmiljö granskas – på initiativ från bland annat Lena Tysk och regionchef Carin Götblad.

Polischef hotade befäl

– Det jag tycker är konstigt är att Lena Tysk och Carin Götblad nu har tillsatt en arbetsmiljögranskning om hur vi har det. Jag tycker det är märkligt att vi ska granskas när det är vissa chefer som har problem. Men jag har fått höra att det finns dolda syften med utredningen, som till exempel att få bort mig, säger Agneta Kumlin.

Polisförbundet kritiskt

Och på polisförbundet bekräftar man Agneta Kumlins farhågor.

– Det är en spekulation som jag gör. Det har skett förut vid liknande situationer. Och efter konflikten som uppstått mellan Lena Tysk och Agneta Kumlin så är det nog så att det ligger väldigt nära sanningen. Men det är mina spekulationer och den enda som kan svara på det är Lena Tysk. Det är inne i hennes huvud så att säga, säger Ralf Andersson, Polisförbundet Västmanland.

Foto: SVT

”Inleddes tidigare”

SVT Nyheter Västmanland har sökt Lena Tysk och Carin Götblad för en intervju, men de har inte velat ställa upp.

Biträdande regionchef Michael Fetz uppger att initiativet till utredningen togs redan tidigare i höstas.

– Man noterade att man hade svårt att få ihop verksamheten. Personalen sökte andra jobb, enskilda medarbetare uppgav att de inte mådde bra. Så det var bakgrunden, säger Michael Fetz.

Enligt honom var Lena Tysk, Agneta Kumlin och facket då överens om att en arbetsmiljöundersökning var nödvändig.

– Efter händelsen mellan Lena Tysk och Agneta Kumlin som nu har blivit föremål för en utredning blev det en sorts halvhalt i detta. Nu ska den nya chefen fortsätta och få till en arbetsmiljöundersökning för att titta på hur det ser ut och vilka problem som finns, säger Michael Fetz.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Polischef hotade befäl

Mer i ämnet