Fredrik Persson och Lasse Holm, i arrangörsstaben för Engelbrektsloppet 2017, gläds åt kylan som ser ut att hålla i sig. Foto: SVT/Ulrika Westerberg

Engelbrektsloppet slår rekord

Publicerad

Hela Norberg laddar just nu för helgens skidfest. Det handlar förstås om det klassiska Engelbrektsloppet som, till skillnad från förra året då den ställdes in på grund av snöbrist, i år väntas slå deltagarrekord.

Förra årets dråpslag mot Engelbrektsloppet ser ut att bli ett minne blott. Efter den inställda tävlingen 2016 tog föreningen beslut om att investera i en egen konstsnöanläggning och i år har man, tack vare kylan, kunnat producera ett 15 km långt konstsnöspår för att säkerställa den klassiska tävlingen.

– Det känns jätteskönt, så här lugn har jag inte varit på länge.

– Vi har pistat och gjort klart de mesta av spåren och det ser ut att bli fortsatt kallt, så de kommer att bli hårda och fina och vi räknar med att de ska hålla för alla åkare, säger Lasse Holm, tävlingsledare.

Stort intresse

Mellan 300 000 och 400 000 kronor har föreningen lagt på produktionen av banan som i sin tur ska nyttjas av rekordmånga 3800 tävlingsdeltagare. 2200 av dem väntas köra det 60 km långa Engelbrektsloppet på söndag, med start, mål och varvning på torget.

– I och med att det blir varvning på torget kommer centrala Norberg att vara fullt av skidåkare hela helgen, säger Lasse Holm.

Premiär för sprintlopp

På lördag genomförs Kristinaloppet och Engelbrektshalvan, men redan på fredag kväll inleds skidfesten med en sprint som arrangören hoppas ska locka storpublik.

– Vi får se Sverigeeliten, några gamla slocknade stjärnor och några norska spjutspetsar, så det kommer att bli en upplevelse att se, säger Fredrik Persson, marknadsansvarig.

Ont om sängplatser

Men det stora intresset för skidhelgen har medfört brist på sängplatser och tävlingsledningen hoppas att fler ortsbor ska se möjligheten att bereda plats i hemmet för en eller annan skidentusiast.

– Det börjar väl falla på plats. Folk hyr ut sina hus och det får de gärna göra ännu mer, de får gärna höra av sig till oss, säger Fredrik Persson.

Lätt bana

Håller bara kylan i sig så tror tävlingsledaren Lasse Holm att förutsättningarna för åkarna i spåret kommer att bli de bästa – här ger han sina bästa tips:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.