Foto: SVT

”Det var kaos, fullständigt kaos”

Uppdaterad
Publicerad

Efter Tvärsnytts serie om sjukvården i våra län har vi fått in flera reaktioner från tittarna. En av de som hört av sig är Britt-Marie Backsell från Hallstahammar, som i januari i år låg inlagd på ortopedkliniken i Västerås.

– Rörigt är ett lindrigt ord. Det var kaos, fullständig kaos, säger Britt-Mari Backsell.

I fyra dygn låg hon inlagd på ortopedkliniken efter en knäoperation, som flyttats fram på grund av personalbrist. Hon hade gjort samma operation på samma klinik för lite över ett år sedan och hade då blivit väl omhändertagen. Därför var hon inte särskilt orolig inför operationen i januari.

#vårdkris

”Inget förtroende”

Men trots att hon var på samma avdelning som förra gången, fick hon en helt annan upplevelse denna gång.

– Samordningen mellan personalen var inte bra. Det ena teamet sa en sak och det andra teamet sa en annan sak. Jag fick inte förtroende för någon, säger Britt-Marie Backsell.

Förutom dålig kommunikation personalen emellan, upplevde hon också att personalen var stressad och inte hade tid att ge henne den smärtlindring hon skulle få, på utsatt tid. Dessutom tyckte hon att personalen hade ett dåligt bemötande.

– De orkade inte vara vänliga, utan fräste ifrån, säger Britt-Marie Backsell.

Verksamhetschefen på ortopedkliniken tycker att det som Britt-Marie Backsell upplevt är tråkigt och beklagar:

– Vi ser ju ganska många patienter, men varje patient är ju självklart unik och det är ju vår skyldighet att tillgodose patientens behov. Så det är bara beklagligt, säger Martin Andersson, verksamhetschef ortpedkliniken.

Stort antal patienter

Orsaken till att det blev som det blev vill verksamhetschefen inte gå in på, på grund av sekretess. Men i svaret på Britt-Marie Backsells klagomål till Patientnämnden, skriver enhetschefen för avdelningen att en förklaring till att det blev som det blev kan vara att det var högt tryck på antalet akuta patienter just då.

– Jag har full förståelse för personalen. Men om jag inte har tålamod att vara så jättetrevlig, med värk och feber, så tycker jag inte att de får svara mig så ohövligt som de har gjort, säger Britt-Marie Backsell.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#vårdkris

Mer i ämnet