Polisen har fått information om att iseriösa hantverkare börjat röra sig i länet. Foto: TT

Det våras för de oseriösa hantverkarna

Uppdaterad
Publicerad

Våren är årstiden då många börjar påta i trädgårdarna, måla om, lägga om tag och bygga altan. Men det är även årstiden då de oseriösa hantverkarna börjar röra sig i bostadsområdena.

Med anledning av den annalkande vårens många byggprojekt har Västmanlandspolisen gått ut med information till allmänheten om att man ska vara på sin vakt inför oseriösa hantverkare.

– Vi vet att de är här i länet nu, vi har fått indikationer från Sala, Surahammar, Halstahammar och Västerås, berättar Anders Hedström, kommissarie vid polisområde Västmanland.

Han berättar att många hört av sig till polisen och sagt att de känner en oro över hur situationer med hantverkare som man misstänker är oseriösa ska hanteras.

Vissa har svårt att säga nej

Tillvägagångssättet är i princip detsamma i varje fall. En personer kommer också knackar på med ett erbjudande om att utföra ett visst hantverksarbete.

– De kan vara väldigt påstridiga när de vill ha de här jobben, vilket kan göra det svårt att säga nej, förklarar Anders Hedström.

Det råd han brukar ge är att man vänligt men bestämt ska säga nej och sedan stänga dörren.

Förekommit fall av olaga hot

I vissa fall fortsätter hantverkarna att vara påstridiga, och det kan då röra sig om ofredande eller till och med olaga hot.

Det finns även fall från tidigare år där hantverkare påbörjat ett arbete med att till exempel ta ner takpannor och sedan kommer till fastighetsägaren och säger att taket är dåligt och förhandlar om pris på det.

– Då har de krävt pengar i förskott och sen försvunnit. Och det är ju en form av bedrägeri.

Uppmanar att anmäla

Polisen är intresserad av att få information om vad som händer i de olika kommunerna och misstänker man att man blivit lurad ska man polisanmäla.

– Även om man kanske känner skam att man gått på lurendrejaren så uppmanar jag att man polisanmäler det. Det är inget brott som är lätt att utreda, men vi måste försöka.

Efterfrågan föder en kriminalitet

Fallen med de oseriösa hantverkarna återkommer år efter år och polisen jobbar ständigt med att försöka kartlägga firmorna som rör sig i områdena.

– Men det är svårt att få bukt med denna typ av brott. Så länge det finns någon som är beredd att betala lite mindre pengar för hantverkare kommer det föda en kriminalitet.

Fakta: Så undviker du att bli lurad

Kolla upp referenser på företaget och på utförda arbeten.

– Kontrollera att företagets telefonnummer går till en abonnent och inte till ett oregistrerat kontantkort.

– Anlita bara hantverkare med F-skattesedel. Kontrollera via Bolagsverket och Skatteverket att företaget verkligen existerar.

– Teckna ett skriftligt avtal över vad hantverkaren ska utföra och vad det ska kosta. Annars kan det vara svårt att vinna en eventuell rättslig tvist.

– Betala aldrig i förskott, betala först när du är nöjd med arbetet som helhet.

– Betala inte kontant. Se till att betala till ett företagskonto.

Läs mer om oseriösa hantverkare här.

Källa: Polisen.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.