Tina Linder startade namninsamlingen på nätet för att protestera mot att föräldrar till barn med diabetes nekas VAB vid bland annat inskolning. Foto: SVT

Diabetesföräldrar samlar namn för rätten till VAB

Uppdaterad
Publicerad

Föräldrar till barn med diabetes gör nu uppror mot Försäkringskassans tuffare regeltolkning som nekar dem ersättning. Namninsamlingen är ett första steg för att få beslutsfattare och myndigheten att ändra sig.

– Det räcker väl med att ens barn får en kronisk, potentiellt livshotande sjukdom. Ska de för den sakens skull behöva gå under ekonomiskt också? säger Tina Linder.

Hon har själv haft diabetes typ ett i många år, har en son som har det, och är initiativtagare till den namninsamling som nu sprids på nätet.

Barn med diabetes

Tuffare regler

Namninsamlingen är en reaktion på Försäkringskassans tuffare regeltolkning, om att föräldrar till barn med diabetes inte ska få tillfällig föräldrapenning, eller vab, när de är borta från jobbet för att utbilda personalen i förskola eller skola i barnets behandling.

Inte heller om barnets ordinarie verksamhet är stängd eller om den personal som kan diabetesbehandlingen är borta.

Många upprörda

Som SVT tidigare rapporterat har det här upprört och skapat oro bland föräldrar i hela landet.

– Jag känner människor som har fått ta sex till åtta veckors semester för att kunna vara med och lära upp personal i skolan. Och sen när sommaren kommer och barnet ska vara ledigt, då har inte mamma och pappa någon semester kvar, säger Tina Linder.

Genom namninsamlingen hoppas nu hon och andra få försäkringskassan och beslutsfattare att tänka om.

I mitten av november, i samband med Världsdiabetesdagen, ska den avslutas och lämnas till myndigheten och ansvarig politiker.

Och om det inte skulle fungera?

– Jag är envis av mig så jag har svårt att se att jag skulle ge upp. Det måste gå att hitta någon form av lösning på det här problemet, säger Tina Linder, initiativtagare till namninsamlingen.

Väntar på vägledning

Försäkringskassan har överklagat en kammarrättsdom till Högsta förvaltningsdomstolen för att få vägledning i hur reglerna för tillfällig föräldrapenning ska tolkas i de här sammanhangen. Inom ett par veckor väntas besked om prövningstillstånd. Hör mer om det i inslaget ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Barn med diabetes

Mer i ämnet