Foto: SVT/TT

Din julgran kan komma till nytta – i sjön

Uppdaterad
Publicerad

Julen är snart slut och julgransplundringen står för dörren. Och det finns ett gammalt sätt att göra sig av med granen – att helt enkelt slänga den i sjön. Surahammars fiskevårdsförening samlar in julgranar så snart julen är över för att bygga risvasar.

Att anlägga så kallade risvasar, eller julgransvasar, på botten av en sjö är en gammal tradition som nu dammas av på nytt.

– Man går ut och så sågar man upp ett stort hål i isen. Sedan slår man ner fyra störar. Och sedan buntar man ihop alla granar, och trycker ner och packar ner det i botten. Sedan fyller man på med lite sten så det sjunker, säger Emil Lindgren på Surahammars fiskevårdsförening.

Emil Lindberg. Foto: SVT

Skydd för lek och uppväxt

Din julgran behöver alltså inte bli värdelös när julen är slut och du har plockat ner ljusslingor och glitter. På bottnen av en sjö kan granarna ge ett utmärkt skydd för lek och uppväxt för till exempel abborre, löja, gädda och gös.

– Fiskar söker sig alltid till en struktur på bottnen. Ligger det ett träd ute på bottnen kan man se det på sommarkvällarna – fisken samlar sig där. Småfisken går upp på ytan, och rovfisken kommer och jagar dem.

”Som ett naturligt ekosystem”

Surahammars fiskevårdsförening efterlyser nu 50 granar för att kunna göra fler risvasar – tjugondag Knut ska allt vara klart.

– Man gör det här för att öka livsmöjligheterna i sjön. Varje liten risvas blir ett naturligt ekosystem, säger Emil Lindgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.