Polisens tekniker på plats i Sala Foto: SVT

Livstid för Salamordet

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen kom domen mot den 41-årige Gävlebo som åtalats för mordet på en 49-årig man i Sala vid nyår.

Den 41-årige Gävlebon har i förhör erkänt att han har dödat den andre mannen, och erkänner grov misshandel och vållande till annans död, men han nekar till mord. Nu döms han mot sitt nekande till livstids fängelse.

– I min slutplädering sa jag att det inte bara liknade en avrättning. Det var en avrättning. Det var ett mycket kraftigt våld och han har visat särskild hänsynslöshet, säger kammaråklagare Carl-Johan Norström.

Salamordet

Skar av halsen

Enligt tingsrätten är det teknisk bevisning och vittnesuppgifter som ligger till grund för att den dömde mannen ska dömas till livstid. 41-åringen misshandlade först sitt offer med en bultsax för att sedan återvända och skära av halsen honom efter ett svartsjukebråk.

– Han har tid till att besinna sig men återvänder, lyfter upp huvudet och skär halsen av honom. Det är en avrättning, säger Carl-Johan Norström.

Misshandlade sin sambo

Gävlebon döms även för att ha misshandlat sin sambo under mordnatten. Han ska dessutom betala 50.000 kronor i skadestånd till tre personer och 19.000 kronor till en fjärde person.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Salamordet

Mer i ämnet