Foto: Polisen/SVT

Nio medvetslösa av fentanyl – langaren döms till fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Idag kom domen mot den 23-årige man från Köping, som har misstänkts för langning av akrylfentanyl som gjort nio personer medvetslösa. Han döms till nio månaders fängelse.

Under en helgnatt i april kallades ambulans till två lägenheter i Köping, där efterfester ska ha pågått. I lägenheterna påträffades sammanlagt nio unga vuxna personer som blivit medvetslösa efter att ha fått i sig den starka opioiden akrylfentanyl.

Trodde att det var amfetamin

Veckan därpå häktades en 23-årig man, som själv var en av de som blev medvetslösa. Enligt vittnesmål trodde han att det var amfetamin som han delade ut och själv tog av.

23-åringen åtalades för grova narkotikabrott vad gäller både innehav och överlåtelse, samt medhjälp till grov narkotikasmuggling.

Idag kom domen

Rättegången hölls i förra veckan, och mannen släpptes från häktet i väntan på dom.

Idag kom domen mot 23-åringen. Han döms till nio månaders fängelse.

Åklagare har tidigare sagt att mannen riskerade flera års fängelse, med tanke på att det var en stor mängd av ett mycket farligt preparat det handlade om.

I domen står, bland annat: ”Det finns inget som tyder på att NN verkligen har insett att det han hanterade var akrylfentanyl (eller något ämne av motsvarande farlighetsgrad)”.

”Välskriven dom”

Försvarsadvokat Maria Wilhelmsson är nöjd med domen.

– Jag tycker att det var en välskriven dom. Det är ett allvarligt preparat, men tingsrätten har bedömt uppsåtet, och dömt utifrån det. Uppsåtet gällde amfetamin, och då blir det helt andra straffvärden än för akrylfentanyl, säger hon.

Hon har dock inte hunnit tala med sin klient, och kan inte med säkerhet säga att han inte kommer vilja överklaga domen.

Påföljden motiveras vidare med att 23-åringen inte sedan tidigare förekommer i belastningsregistret i något sammanhang som har betydelse i ärendet, samt att han inte ska ha varit delaktig i eller känt till någon ”organisation” vad gäller smuggling och överlåtelse.

SVT har sökt åklagaren för en kommentar utan framgång.

Fentanyler

Fentanyler och varianter av drogen tillhör gruppen syntetiska opioider.

I Sverige säljs fentanyl som ett receptbelagt narkotiskt och smärtstillande läkemedel och rekommenderas främst till cancerpatienter i form av fentanylplåster.

Akrylfentanyl är strukturellt identitisk med fentanyl, bortsett från att propanamidgruppen har ersatts med en propenamidgrupp.

Drogen narkotikaklassades sommaren 2016. Sedan tidigare är flera andra typer av fentanyl reglerade och narkotikaklassade.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.