Efter att elever och personal fått allergiska besvär och problem med luftvägarna har halva Näslundskolan i Hallstahammar stängts. Foto: SVT

Efter allergiutbrotten – prover tagna på Näslundskolan

Uppdaterad
Publicerad

De första proverna är tagna men fortfarande är det oklart vad som orsakat allergiska besvär hos elever och personal på Näslundskolan i Hallstahammar. Svar väntas först om flera veckor.

– Vi räknar med att det kommer att ta tre till fyra veckor innan vi får svar på proverna. Fram till dess kommer eleverna i årskurs två till fem att ha lektioner på en annan skola i kommunen, säger Ylva Lindberg, rektor Näslundskolan.

Ylva Lindberg, rektor Näslundskolan Foto: SVT

Mark- och luftprover tagna

Det var i måndags som skolledningen beslutade att stänga halva Näslundskolans lokaler i Hallstahammar.

Elever och lärare hade fått allergiska besvär som utslag, rinnande ögon och snuva. En del även problem med luftvägarna.

På fredagen meddelade rektor och kommunens tekniska chef att de första proverna, både i mark och luft, är tagna men att det fortfarande är oklart vad som orsakat problemen i huset.

Provborrningarna för fukt och liknande, som gjorts i tre klassrum visar ingenting. Proverna som tagits i luften inväntar man nu svar på.

Samtidigt har rektorn begärt att ytterligare luftprover ska tas i alla skolans lokaler, inte bara där det hittills upptäckts problem.

– Det är klart att det inte är kul när personal och elever inte mår bra. Vi måste absolut ta reda på vad det här beror på, säger hon till SVT Västmanland.

Inväntar provsvar

Enligt kommunens tekniska chef är det svårt att sia om vilka åtgärder som kan komma att behövas.

Kjell Jacobsson, teknisk chef Foto: SVT

– Vi måste först få svar på proverna, när vi får det så får vi gå vidare och se om vi behöver göra någonting för att åtgärda om det är några problem. Men det är svårt att säga någonting innan vi får svar på proverna, säger Kjell Jacobsson, teknisk chef Hallstahammars kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.