Foto: SVT

Efter hot och bråk – Bäckby bibliotek håller stängt på lördagar

Uppdaterad
Publicerad

Från och med i morgon kommer Bäckby bibliotek hålla stängt på lördagar. Orsaken är den hotfulla situation som uppstår när andra verksamheter i huset är stängda – något som påfrestar arbetsmiljön.

– Vi har tillsammans med facket kommit fram till att situationen som uppstår, just när biblioteket är den enda verksamhet som är öppen, är ansträngd och otrygg, säger Niclas Lindberg, bibliotekschef i Västerås.

Enligt honom handlar det om grupper av personer som uppträder på ett sätt som personal och besökare upplever som hotfullt.

– De kommer in i lokalen och är högljudda, slänger böcker, skräpar ner. När vi ber dem gå ut uppstår tjafs och hotfull stämning. De går ut, men snart försöker de komma in igen. Det blir tjafs i dörren, säger han.

”Finns en risk att andra drar sig för att komma dit”

Det är ganska nyligen som Bäckby bibliotek började ha öppet på lördagar, och antalet besökare har inte varit så stort. Nu kommer man att se över om det alls är aktuellt att ha lördagsöppet igen, eller om det går att hitta andra lösningar.

– Även om det är tråkigt att behöva stänga kommer inte effekten bli så stor. Vi vill ju att biblioteket ska vara en trygg plats där vi kan främja läsning. Om det visar sig att det blir tjafs vissa tider finns en risk att andra drar sig för att komma dit. Det finns ju andra sätt att möta litteraturintresserade, på andra platser eller genom föreningslivet, säger Niclas Lindberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.