Efter självmordslarm – psykiatrin agerar

Uppdaterad
Publicerad

För drygt en månad presenterades självmordsiffror som visade att flest självmord begåtts i Västmanland sett till antalet invånare förra året. Sedan dess har psykiatrivården vidtagit fler åtgärder.

23 personer som tog sitt liv i fjol hade var någon gång i kontakt med psykiatrivården. I efterhand har psykiatrin infört flera metoder, där bland annat all personal som varit involverad kring en patient samlats för att diskutera vad man kunde gjort annorlunda, och på så sätt lära sig utav de olika patienternas situationer.

– Det är att engagera anhöriga mycket mer i vården, eftersom de är ett skyddsnät för pati enten. Vi vill försöka göra det mer och bli bättre på det, säger Solveig Landquist, Resultatområdeschef för Ledningsgruppen för Primärvård, Psykiatri och Handikappverksamhet.

Självmorden ökar

De har också en pågående insats riktad mot sjuksköterskorna. Tanken är att sjuksköterskorna ska göra riskbedömningar genom att skicka och dokumentera strukturerade rapporter till läkarna.

Iakttar patienten

– Man iakttar och pratar med patienten och man ställer vissa, specifika frågor, säger Solveig Landquist.

Landstingsledningen rekryterar nu en halvtidstjänst på ett halvår som ska kartlägga situationen. Samtidigt vill de att någon studerande från mälardalens högskola ska forska om självmordsforsök. 

– Vi vill undersöka möjligheten att till exempel en sociologstuderande går igenom materialet och tittar på vilka skäl de som begår självmord har. Till exempel att man ser på deras ekonomiska bakgrund, ålder och kön och jämför med tio-femtion år tillbaka, säger Juha Rundgren (V), landstingsråd.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Självmorden ökar

Mer i ämnet