Foto: SVT

Hemtjänstens vändning: Zeinab Hamie får jobbet

Uppdaterad
Publicerad

Zeinab Hamie nekades sommarjobb inom hemtjänsten för att hon hade långärmad tröja. Men efter ett nytt möte med cheferna har det hela fått en lösning.

– Jag är jättenöjd, jag ville verkligen ha det här jobbet, säger hon.

Zeinab Hamie var på introduktion hos hemtjänsten i Västerås för sommarjobb. Men hon hann inte mer än dit innan hon blev hemskickad igen. Utan att diskutera alternativ sa chefen bara att Zeinab inte fick jobba där om hon skulle ha långärmad tröja på sig, något hon bär på religiös grund.

Ansvarig för Västerås kommuns äldreomsorg förklarade då i en intervju med SVT att det handlade om socialstyrelsens hygienregler. Zeinab var dock besviken att hon aldrig hade fått chansen att diskutera en lösning med chefen.

Fick erbjudande om jobb

Nu har det hela fått sig en lösning. Några dagar efteråt fick Zeinab träffa Christine Wäneskog, verksamhetschef inom äldreomsorgen i Västerås och pratade igenom händelsen.

– Utifrån mötet har vi samma bild av regler och riktlinjer och därför är hon välkommen att arbeta hos oss, säger Christine Wäneskog.

Foto: SVT

Därefter träffade Zeinab också chefen på den aktuella avdelningen. Efter det fick hon erbjudande om arbete.

– Om man kämpar så får man verkligen igenom något. En annan tjej kanske hade sökt ett annat jobb men inte jag, för jag ville det här, säger Zeinab Hamie.

Kommer använda jacka

På arbetet kommer Zeinab nu att ha en jacka när hon åker mellan kunderna, för att sedan ta av sig den när hon är hos kunderna. Vilket var ett förslag från henne sida från första början, berättar hon.

SVT Play: Hör Zeinab Hemies berättelse om kommunens svar här

För att något liknande inte ska hända i framtiden menar Christine Wäneskog att det är viktigt att de har ordentliga introduktioner där de går igenom vad som gäller på arbetsplatserna. Något hon säger att det redan finns rutiner för.

Zeinab Hamie som först anmälde händelsen till diskrimineringsombudsmannen (DO) har nu lagt ner anmälan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.