Villabrand i Västerås Foto: David Sjöstrand

Kraftig villabrand i Västerås

Uppdaterad
Publicerad

En man vårdas för livshotande skador och en kvinna tros ha omkommit när en kraftig brand utbröt i en villa i Västerås under fredagskvällen.

Larmet kom in runt klockan 22 på fredagskvällen, och när räddningstjänsten kom till platsen var huset helt övertänt.

– Det var en man som hängde ut genom fönstret och grannarna försökte rädda mannen med hjälp av en stege, säger inre befäl Gunnar Henriksson på Mälardalens brand- och räddningsförbund.

När räddningstjänsten fått ner mannen från huset fick de även uppgifter om att ytterligare en person skulle kunna befinna sig i huset.

– Vi fick uppgifter om att en kvinna skulle kunna befinna sig i huset. Vi använde kameror och tittade in genom fönstren men gjorde bedömningen att huset var så pass övertänt att vi inte kunde gå in. Det slog ut lågor från varje fönster, säger Gunnar Henriksson.

Kvinna saknas efter branden

En som blev vittne till branden var Emelie Rönneborn som bor i närheten.

– Jag och min man gick ut på balkongen och såg hur ett hus stod i lågor. Vi såg inte bara röken utan hur eldflammor slog upp från huset. Vid klockan 02.30 på natten brann det fortfarande, säger Emelie Rönneborn.

En kvinna tros ha omkommit i branden men polisen vill inte bekräfta dessa uppgifter utan säger att en kvinna är anmäld saknad i samband med branden.

– Vi har konstaterat att en kvinna är saknad men i nuläget är det okänt om fler personer fanns i villan, säger Victoria Holmgren presstalesperson, vid polisen i Västmanland.

Livshotande skador

En man fick allvarliga brännskador och fördes först till akutmottagningen i Västerås, men fick sedan förflyttas till brännskadeavdelningen på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

– Han är nog illa brännskadad, huset var helt övertänt, säger Gunnar Henriksson.

Enligt en presskommuniké från Akademiska sjukhuset i Uppsala så vårdas mannen för livshotande skador och hans tillstånd är instabilt. Anhöriga är underättade.

Det är fortfarande oklart hur branden startade, men polisen har inlett en förundersökning om misstänkt mordbrand.

– Vi har inlett en förundersökning om misstänkt mordbrand. Platsen är avspärrad och det kommer troligtvis att ske en teknisk undersökning under söndagen. Platsen är fortfarande för varm för kunna påbörja något idag säger, Victoria Holmgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.