Mer konstsnö och alternativ bansträckning är arrangörernas backupplan. Foto: SVT

Engelbrektsloppet säkrat

Uppdaterad
Publicerad

Efter förra årets stora besvikelse, då det fick ställas in på grund av snöbrist, är nu vinterns Engelbrektslopp i Norberg säkrat.

–Ja, nu kan vi säga det. Vi har dubblat kapaciteten att göra konstsnö och förberett så om det inte finns tillräckligt med natursnö kan vi köra flera varv på en 17 kilometer lång bana, säger Lasse Holm, tävlingsledare från föreningen Engelbrektsloppet.

Klassiskt lopp

I vintras tvingades arrangörerna att ställa in det klassiska Engelbrektsloppet i Norberg på grund av snöbrist. Besvikelsen var stor bland skidåkare, arrangörer och i Norbergs kommun.

Varje år i februari lockar Kristinaloppet på lördagen och det klassiska Engelbrektsloppet på söndagen – som också ingår i en svensk klassiker – tusentals skidåkare med familjer.

”En väckarklocka”

För arrangörerna, föreningen Engelbrektsloppet blev dock det inställda loppet en väckarklocka och en påminnelse att vädret inte längre går att lita på och att det behövdes åtgärder för att säkra kommande års Engelbrektslopp.

Föreningen har nu investerat omkring 400 000 kronor i en egen konstsnöanläggning, tidigare har de lånat snökanoner när de inte använts av skid- eller slalomklubben.

Lasse Holm, tävlingsledare Foto: SVT

Samtidigt fortsätter också samarbetet dem emellan och arrangörerna kommer att kunna komplettera sin egen anläggning med att låna kanoner från skid- och slalomklubbens utbyggda.

– Det innebär att vi dubblar kapaciteten att göra snö. Vår anläggning är också mobil så vi kan spruta snö på fler ställen. Det blir också billigare än att spruta på ett ställe och sedan transportera ut det, säger Lasse Holm.

Ny bansträckning

I år finns dessutom en alternativ bansträckning, där det enligt arrangörerna går att garantera snö.

– Vi hoppas ju kunna köra ordinarie bansträckning på natursnö, men om det inte går så kommer vi att kunna köra flera varv på en konstsnöslinga på omkring 17 kilometer.

– Under sommaren har vi förberett för konstsnö och varvlopp så vi har och breddat vid start och mål så vi kan ha flera spår och där man då kan möta varandra.

Finns det någonting nu som skulle kunna göra att det inte blir några lopp i år heller?

–Det skulle väl vara om det blir plusgrader nu varenda dag i tre månader, men det känns osannolikt. Ett par dagar med minusgrader tror jag ändå vi kan räkna med, skrattar Lasse Holm, tävlingsledare Engelbrektsloppet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.