Cricket är en sport som ungdomarna har visat intresse för och som är stort i till exempel Afghanistan. Foto: SVT Foto: SVT

Ensamkommande får prova cricket i Västerås

Uppdaterad
Publicerad

Idrottsföreningar i Västerås har fått bidrag av kommunen för att starta prova-på-verksamheter för ensamkommande flyktingbarn. En av föreningarna som fått bidrag är Västerås cricketklubb.

Västerås cricketklubb var en av de föreningar som fick bidrag för att starta en prova-på-verksamhet för ensamkommande flyktingbarn. Föreningen fick ett bidrag på 10.000 kronor av kommunen, och syftet är att ungdomarna ska integreras i idrottslivet och på sikt lära sig svenska.

Föreningarna fick vända sig till kommunen. Det märktes snabbt att det fanns ett stort sug efter just cricket hos ungdomarna.

#vardagsintegration

– När man kommer från till exempel Afghanistan så finns det väldigt mycket cricketintresse. Då tänkte vi att vi skulle vara med och hjälpa till dels och sen att vi kan snappa upp lite duktiga spelare, säger Hasse Persson, ordförande för Västerås cricketklubb.

Laget hjälper till

I nuläget tränar klubben i en gymnastiksal i Västerås. Utan skydd och med tennisbollar istället för den vanliga betydligt hårdare cricketbollen. De ungdomar som kommer dit har blandad erfarenhet av cricket. Vissa har aldrig haft ett slagträ i handen, medan andra har spelat länge. Alla föreningens medlemmar hjälper till att förklara reglerna.

– De kan lite grann via tv och att de har spelat lite i hemlandet. Språket är lite av ett problem, men vi löser det. En del pratar engelska, en del pratar hindi, en del pratar persiska. Så vi klarar det, men det är lite trångt här – annars är det bra, säger Kaiz Peerzadah, som vanligtvis är spelare i klubben, men som hjälper till att träna ungdomarna och agera tolk.

Får äntligen spela igen

En av dem som har spelat cricket en längre tid är Kamran Laskhail. I hemlandet Afghanistan spelade han cricket i över sex år.

– För mig är cricket som att leva livet, det är kulturen, rörelsen – alltihop, säger Kamran.

Det har gått månader sedan Kamran höll ett slagträ i händerna. I nuläget vill han lära känna killarna i klubben, men han tvekar inte om fortsätta spela här.

– Får jag fortsätta vara här så kommer jag självklart att spela. Jag lovar att göra mitt bästa för att börja utveckla cricket i Sverige, säger han.

”Cricket får dem att glömma bort allt”

Många av ungdomarna är oroliga eftersom de väntar på sitt uppehållstillstånd. Cricket kan vara en form av eskapism där tankarna kan få lugna sig en stund.

– De undrar om de kommer få uppehållstillstånd eller inte. Men cricket får dem att glömma bort allt, säger Kaiz Peerzadah.

– Vi kör cricket så länge, och om Gud vill så ordnar det sig, förklarar Kamran Laskhail med ett leende.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#vardagsintegration

Mer i ämnet