Foto: Modernaterna i Västmanland/pressbild

”Ett svek mot alla patienter”

Publicerad

Moderaterna i Västmanlands läns landsting är kritiska till regeringens förslag att ta bort den så kallade kömiljarden.

Tomas Högström, som är moderat oppositionsråd i Västmanlands läns landsting, anser att statens bidrag till de landsting som arbetat aktivt med att korta patientköerna, den så kallade kömiljarden, varit framgångsrik inom vården i hela landet och att det nu är risk att det blir längre väntetider igen när kömiljarden skrotas.

Han kritiserar också regeringens förslag om satsninfen på traineepjobb i ett pressmeddelande.

Kömiljarden

Kömiljardsöverenskommelsen tecknades mellan Sveriges Kommuner och Landsting och regeringen för första gången i slutet av 2008 och var från början en treårig satsning i syfte att korta väntetiderna. Kömiljarden omförhandlas varje år och kraven för att få ta del av medlen har stegvis höjts.

Pengarna har fördelats mellan de landsting/regioner som når målet att minst 70 respektive 80 procent av patienterna har genomfört ett första besök respektive operation/åtgärd inom planerad specialiserad vård inom högst 60 dagar.

Den nya regeringen vill avskaffa kömiljarden från och med 2016 och istället införa en professionsmiljard, men exakt hur den ska se ut är inte klart.

KÄLLA: Väntetider i vården, Sveriges kommuner och landsting

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.