Foto: TT/SVT

Ex-pojkvännen pekar ut svärsonen för drunkningsmordet

Uppdaterad
Publicerad

När Arbogakvinnans ex-pojkvän i dag förhördes i rättegången om det misstänkta drunkningsmordet på maken pekade han ut kvinnans 25-årige svärson som gärningsman.

Rättegången i Arbogafallet gick på måndagen in på sin sjunde dag. Dagens mest intressanta förhör hölls med ex-pojkvännen, som är misstänkt och har erkänt mord och mordförsök på 42-åringens pappa och mamma.

Innan han fördes in i rättssalen fick hans före detta flickvän, den mordmisstänkta 42-åringen, byta plats. Rätten ville till varje pris undvika att 42-åringen fick ögonkontakt med honom.

Sommarstugemordet i Arboga – teckenspråk

Något kraftigare, med längre hår och iförd gröna häkteskläder, slog sig han ned med ryggen mot sin före detta flickvän. Inte någon gång under det cirka 30 minuter långa förhöret vände han sig om mot henne.

”Han sa att han var inblandad”

Åklagaren började med att fråga vad han vet om makens död. Han berättade då att kvinnans svärson, en 25-årig man, vid flera tillfällen pratat om vad som hänt. Han tyckte också att den dåvarande pojkvännen skulle flytta ut från 42-åringen.

– Vi satt på en restaurang och åt kebab. Han sa till mig att 42-åringen har svårt att kontrollera sina tankar och att samma sak som hände maken skulle kunna hända mig.

LÄS MER: SVT rapporterade direkt från rättegången

Vid senare tillfällen berättade 25-åringen mer detaljerat om händelsen.

– Han sa att han visste exakt hur det gick till när det gäller mordet på hennes man. Han sa också att han själv var inblandad i händelsen, berättar expojkvännen som själv inte var i Sverige vid tidpunkten.

– Han sa att maken var jätteberusad och att de tog båten ut på sjön och han sa ”jag gjorde den där grejen”.

LÄS MER: Läkaren om Arbogakvinnan: ”Hon var adekvat chockad”

När expojkvännen ville veta mer fick han till svar ”du vet redan för mycket”.

25-åringen ska också ha berättat att det skett vid sommarstugan i Arboga och att det bara var han och maken som var ute i båten.

Kvävning möjlig dödsorsak

Efter den medicinska rättsläkarens vittnesmål på förmiddagen lade åklagaren till ytterligare en tänkbar dödsorsak – kvävning. Orsaken till detta klargjordes inte tydligt, men eftersom få kiselalger hittats i mannens lungor, talar mycket för att han inte drunknat i Hjälmaren som är rik på kiselalger.

I obduktionsprotokollet står det dock att den troliga dödsorsaken är drunkning.

LÄS MER: Arbogafallets oväntade turer

Ytterligare två läkare vittnade under måndagen. Dels den rättsläkare som utfört obduktionen, dels den distriktsläkare som var först på plats efter att den avlidne maken dragits upp ur vattnet.

Förhören om obduktionen hölls bakom stängda dörrar men åhörarna fick ta del av distriktläkarens vittnesmål, som säger att han inte tyckte det var något konstigt med dödsfallet. Det enda han reagerade på var att kvinnan sa att maken hade varit ute sent på kvällen och lagt nät. Läkaren som själv är van fiskare tyckte det var konstigt.

– Man lägger inte nät så sent och man gör det inte ensam, sa han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sommarstugemordet i Arboga – teckenspråk

Mer i ämnet