Foto: TT

Fagersta kan få Lennart Hellsing-lekplats

Publicerad

Fagersta kommun håller just nu på att ta reda på vilka upphovsrättsliga tillstånd som behövs för att bygga en lekplats där Lennart Hellsings figurer får liv.

Det var Ingrid Asplund, bosatt i Fagersta, som fick idén och lämnade in förslaget till kommunen. Hon tänker sig att lekplatsen ska ligga på hembygdsgården, där det enligt henne saknas en plats för barnen.

Lennart Hellsing-temat kommer av att han är uppvuxen i Västanfors.

– Vi har ju en egen barnboksförfattare här, och där hembygdsgården ligger har han säkert lekt som barn. Jag har fått många positiva reaktioner, skriver Ingrid Asplund i ett meddelande till SVT Nyheter Västmanland.

Flera tillstånd behövs

Kommunchef Anders Kilström har varit i kontakt med Lennart Hellsings dotter, som inte var negativt inställd till projektet. Men kommunen skulle behöva ansöka både om Lennart Hellsings rättigheter och om illustratörernas rättigheter.

– Vi måste veta mer. Det finns många olika figurer inblandade, och det är olika upphovsrättsliga tillstånd som behövs. Så vi måste veta om vi vill ha med Krakel Spektakel, Herr Gurka och så vidare, säger han.

Frågan lyftes när kommunstyrelsens arbetsutskott sammanträdde i veckan, och Anders Kilström har fått i uppdrag att fortsätta undersöka frågan.

– Det fanns ju en föreslagen plats på Hembygdsgården, men det ska jag också titta på, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.