Det avsågade hagelgeväret som 44-åringen använde när han hotade till sig en bil. Foto: Ur polisens förundersökning

Fängelse för kidnappardrama

Uppdaterad
Publicerad

Fyra års fängelse. Det blev straffet för den 44-årige man som misshandlade och förde bort en kvinna i Sala.

Han döms för grov misshandel, olaga frihetsberövande, grovt olaga tvång, tillgrepp av fortskaffningsmedel, grov vårdslöshet i trafik, vapenbrott och grovt vapenbrott.

Det var den 20 december som 44-åringen, som är skriven i Avesta, gjorde sig skyldig till en rad brott. Det började med en grov misshandel av en kvinnlig bekant i Sala. Han gav sig på henne när hon kom till jobbet genom att upprepade gånger slå henne i huvudet med ett däckjärn.

Under rättegången sa han att han inte slog för att döda men för att skada. Han gav ”allt han hade” när han tog det 700 gram tunga däckjärnet och slog mot hennes huvud.

Trodde hon skulle dö

Därefter kastade han in henne i en skåpbil och körde därifrån. Kvinnan var livrädd och trodde att han skulle dö. Hon hittade en handduk i lastutrymmet och smetade ner väggar och tak med sitt eget blod för att lämna spår efter sig.

Men turligt nog lyckades hon fly. Hon hoppade ur bilen i farten, som uppskattningsvis körde i 70 kilometer i timmen, och tog sig till ett hus där hon fick hjälp.

44-åringen vet inte varför han gjorde så mot kvinnan. I förhör sa han att det kunde lika gärna ha varit någon som blev hans offer. Men det tror inte tingsrätten på.

Var planerat

Domstolen anser att misshandeln och bortförandet var planerat. Han väntade på henne i tidig gryning, misshandlade och förde bort henne.

I skåpbilen låg också en spade, en presenning och hemma i hans bostad hittade polisen en väska med buntband och kondomer. Veckan innan hade 44-åringen varit ute på nätet och sökt bland annat på sidor där kvinnor tvingas till sex genom våld.

Hans döms också att betala ett skadestånd till kvinnan på 119.505 kronor.

Hotade till sig en bil

Men 44-åringens kriminella gärningar tog inte slut i och med kvinnans flykt. I stället styrde han skåpbilen mot Skinnskatteberg. Han förstod att bilen snart skulle efterlysas och behövde därför en ny.

Han stannade till vid ett hus och ringde på dörren. När den äldre kvinnan öppnade bad 44-åringen om att få hennes bil.

Kvinnan försökte protestera men 44-åringen sa då att han inte ville bli otrevlig. Hon funderade på om hon skulle försöka stänga dörren och såg då två gevärspipor i 44-åringens hand. Han riktade vapnet mot hennes bröst och mage. Ho vågade inget annat än att lämna över bilnycklarna.

Vansinnesfärd på E18

44-åringen sa att hon inte fick larma polisen för då skulle han krocka hennes bil. Men hon gjorde det ändå. Flera polispatruller deltog i jakten på 44-åringen som slutade i Köping då han voltade av E18.

Tidvis hade han fem-sex polisbilar efter sig och enligt polispatrullerna var farten hög, närmare 200 kilometer i timmen. 44-åringen nekar till att han kört så fort.

Kvinnan, som han stal bilen ifrån, tilldöms ett skadestånd på drygt 26.000 kronor.

Inte psykiskt sjuk

44-åringen har genomgått en rättspsykiatrisk undersökning som visar att han inte led av någon allvarlig psykisk störning vid brottstillfälle och att han inte lider av någon psykisk störning. Han ska därför dömas till fängelse.

Då han inte kunnat förklara varför han begick brotten anser tingsrätten att det föreligger en viss återfallsrisk och en påtaglig flyktfara – och ska därför vara kvar i häktet tills domen vinner laga kraft.

44-åringens enda förklaring är att han mådde dåligt vid tillfället. Han hade haft en pressad arbetssituation där han tvingats säga upp folk och hade själv fastnat i ett spelmissbruk som eskalerat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.