Foto: Arkiv: SVT

Fängelse för upprepade våldtäkter mot barn

Uppdaterad
Publicerad

Åtta års fängelse. Det blev straffet för den 47-årige man i Västerås som stått åtalad för en rad sexuella övergrepp och våldtäkter mot barn.

Övergreppen mot de två barnen, som är anhöriga till 47-åringen, började när de var mellan nio och tio år gamla och pågick i flera år, från mars 2012 till juli 2016. Mannen döms nu till åtta års fängelse för bland annat grov våldtäkt mot barn, våldtäkt mot barn och grovt sexuellt övergrepp mot barn.

Tingsrätten konstaterar att de många övergreppen blev en del av barnens vardag. Ett av barnen fick bland annat inte duscha i fred – 47-åringen tog sig in trots den låsta dörren och tvingade till sig oralsex.

Tittade på porr

47-åringen erkände direkt när han greps i början av december och under rättegången medgav han ytterligare brott och i större omfattning. Förklaringen till att han gav sig på barnen var att han var upphetsad sedan han tittat på porr.

Båda barnen ska ha mått mycket dåligt av övergreppen och påverkats såväl psykiskt som fysiskt. Under rättegången sa 47-åringen att han sett på barnen att de varit både chockade och rädda under övergreppen – trots det så fortsatte han.

Utåt sett har 47-åringen levt ett ”normalt liv ” med bostad, arbete och ordnad ekonomi. Han har också genomgått en paragraf 7-utredning, en sinnesundersökning, och läkarintyget visar att han inte lider av någon allvarlig psykisk störning.

Höll övergreppen hemliga

Rätten konstaterar att det finns påtagliga liknelser mellan det barnen berättat om än med olikartade uttryckssätt. Men risken för att de skulle ha påverkat varandra anser domstolen vara liten, ingen av dem har berättat för den andra vad de fått utstå.

47-åringen döms också att betala ett skadestånd på 350.000 kronor respektive 230.000 kronor i kränkningsersättning till de båda barnen.

47-åringen fälls för:

  • Grov våldtäkt mot barn
  • Våldtäkt mot barn
  • Grovt sexuellt övergrepp mot barn
  • Sexuellt övergrepp mot barn
  • Sexuellt ofredande

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.