Foto: SVT

Fler kanaler ska kunna få bidrag från staten

Uppdaterad
Publicerad

I höständringsbudgeten öppnar regeringen för statligt bidrag till fler av landets kanaler – till exempel Strömsholms kanal, som idag drivs med hjälp av medel från kanalkommunerna och landstinget.

Tobias Nordlander (S), kommunalråd i Surahammar, välkomnar beskedet.

– Vi har ju sökt pengar till enskilda projekt, men om det här öppnar en dörr att få mer pengar är det ju naturligtvis positivt, säger han.

Idag lägger kommunen 650.000 kronor på drift av Strömsholms kanal. De andra kanalkommunerna – Hallstahammar, Fagersta och Smedjebacken – bistår med liknande belopp. Man har efterfrågat pengar från staten utan att få gehör.

Tidigare har anslaget för ”Ersättning för viss kanal- och slussinfrastruktur” fått användas till drift av Trollhätte kanal och Säffle kanal. I den nya skrivelsen ingår även ”övrig kanalverksamhet”. Det innebär att Kanalbolaget och kommunerna nu kan söka statligt bidrag för drift och underhåll av kanalen.

Kulturhistoriskt värde

Tobias Nordlander säger att kanalens betydelse för kommunen är svår att sätta en siffra på.

– Kanalen är besöksvärd. Det är en hel del båtträfik, men också folk som lockas av kanalen och har det som ett utflyktsmål. Så självklart genererar den pengar. Men det handlar också om större värden än de ekonomiska. Kanalen är kulturhistoriskt värdefull och en identitet för oss, säger Tobias Nordlander.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.