VIK:s lösning på läktarstöket – fler kvinnor i publiken

Uppdaterad
Publicerad

När domaren gör ett tveksamt beslut på isen kan det rinna över för många – och då väljer man inte sina ord väl alla gånger. Nu satsar VIK Hockey på att städa upp läktarspråket med fler kvinnor i publiken.

Könsord och fula påhopp, supportrar som skriker att man ska hata motståndarlaget, en läktarkultur som kanske inte är så inbjudande för en barnfamilj som vill se lite ishockey menar Madeleine Ahlqvist, vice ordförande i VIK Hockey.

”Sett en attityd”

– Vi har sett en attityd på arenan där man använder uttryck som inte är så lämpliga alla gånger, säger hon.

För att komma tillrätta med det fula språket tar man inte hjälp av spelarna – utan deras fruar och flickvänner.

– Vi tittar just nu på hur vi kan tillsammans med flickvänner och fruar kan få hockeyn att bli en trevligare plats att vara på. Vi vill ha mer publik och då måste vi börja attrahera fler kvinnor. Om fler kvinnor går på matcherna kan vi få en bättre miljö i arenan då många tar med sig sina barn, det i sin tur gör att det här språket som jag inte tycker är okej försvinner.

Behöver städas

Den före detta rikspolischefen, Björn Eriksson, var på besök i Västerås under tisdagen för att prata om huliganism. Han håller med om att läktarspråket behöver städas.

– Den stora delen av publiken vill sitta och njuta av sport, inte höra sexistiska ramsor eller liknande. Men jag tror att fler och fler klubbar börjar komma till insikt om detta, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.